Párbeszéd: elégtelen a kormánypártok gyermekvédelmi javaslata

Belföld, 2024.04.25

A gyerekvédelem nem a pedofíliáról szól, hanem arról, hogy az állami ellátásban vagy a nevelőszülői hálózatban hogyan védjük meg a gyermekeinket - jelentette ki a Párbeszéd - Zöldek ügyvezető társelnöke, országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten, elégtelennek ítélve a kormánypártok frissen benyújtott, gyermekvédelmi tárgyú javaslatát.

Szabó Tímea az indítványról azt mondta, hogy "nem fog egyetlen gyereken se segíteni", és inkább át kellene nevezni Btk.-szigorításnak.

A javaslat elemei közül kiemelte azt, ami szigorítaná gyermekek számára a pornográf tartalmakhoz való hozzáférést az interneten. "Ez nagyon helyes", de a globális internetes világban ez nem megoldható - értékelt, hozzátéve, hasznosabb lenne, ha tudnák a szülők, hogy melyik hatóságnál tehetnek bejelentést, ha a gyereküket megkörnyékezi egy internetes pedofilhálózat.

Arról, hogy a pedofil elkövetők számára ne legyen elévülés, szabadlábra helyezés, reintegrációs őrizet, és ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt azt mondta, ezt a Párbeszéd már háromszor kezdeményezte.

Hiányolta Szabó Tímea a törvénycsomagból a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését. A jelzőrendszer tagjai elmondása szerint "ki vannak véreztetve", alulfizetettek és gyakori közöttük a pályaelhagyás. Ötvenszázalékos fizetésemelést javasolt, ami - mint mondta - 250 milliárd forintba, egy atlétikai stadion árába került volna, "de megint a sportra költött a kormány, nem a gyermekvédelemre".

A gyerekvédelem szerinte nem a pedofíliáról szól, hanem arról, hogy az állami ellátásban hogyan védjük meg a gyerekeinket. "Nem szól ez a csomag se a családon belüli erőszakról, se arról, hogy micsoda visszaélések vannak a nevelőszülői hálózaton belül is" - értékelt, és hozzátette, több haláleset is történt nevelőszülőknél.

Kijelentette: "nem a törvénnyel van baj, az 1998-as gyermekvédelmi törvény rendben van, hanem a nem végrehajtásával". A kormánypárti törvényjavaslat elégtelen, a Párbeszéd tovább küzd egy valódi gyermekvédelmi csomagért és annak hatékony végrehajtásáért - mondta Szabó Tímea.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!