Párbeszéd: Pest megyében is legyen ingyenes a tömegközlekedés a 14 évnél fiatalabbak számára!

Belföld, 2021.09.15

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a 14 évesnél fiatalabbak Pest megyében is ingyen vehessék igénybe a közösségi közlekedést.

Dorosz Dávid elnökségi tag egy szerdai, online sajtótájékoztatón emlékeztetett, a 14 évesnél fiatalabbak a fővárosi tömegközlekedési eszközökön már most ingyen utazhatnak.

Az ellenzéki előválasztáson a Pest megyei 5. számú választókerületben induló politikus azt mondta, hogy Budapestet és az agglomerációt közös koncepció mentén, komplex módon kell fejleszteni. Hozzátette, programjának alapja, hogy az agglomerációban élők ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkezzenek, mint a fővárosiak.

A javaslattal összességében 120 ezer fiatalkorúnak válna ingyenessé az utazás, ami a kormánynak 1,7 milliárd forintjába kerülne - érvelt Dorosz Dávid.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint az intézkedés több tízezer családnak és több mint százezer gyermeknek jelentene anyagi segítséget, megkönnyítené több millió ember közlekedését, miközben javítaná a főváros és az agglomeráció levegőminőségét is.

A képviselő bejelentette, hogy az indítványhoz, amelyet benyújtanak a parlamentnek, Karácsony Gergely főpolgármester és a főváros is csatlakozni fog.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője úgy fogalmazott: kevés olyan konkrét javaslatot tudna mondani, amely jobban szolgálná a modern közösségi közlekedést, továbbá a lakosság életkörülményeinek és a levegő minőségének javítását.

"Ha van egy csepp esze a kormánynak", akkor nem hagyja, hogy az ellenzék ezt az indítvány ismételgesse hosszú hónapokig a kampányban, hanem "már holnap dönt" - jelentette ki.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, partner abban, hogy nézzék át az európai nagyvárosokban már megvalósult közösségi közlekedési programokat, illetve vizsgálják meg, hogy a következő hétéves uniós költségvetési programokból mit lehet Magyarországra hozni, hogy a közösségi közlekedés ne csak ingyenessé, de modernebbé, vonzóbbá is váljon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!