Párbeszéd: vonják vissza a Fudan Egyetemről szóló jogszabályt!

Belföld, 2022.05.05

A Párbeszéd az ellenzéki pártokkal közösen kezdeményezi a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló jogszabály visszavonását, valamint az álláskeresési járadék időtartamának kilenc hónapra emelését - jelentette be Szabó Tímea frakcióvezető-helyettes csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, ha a kormánypártok támogatják törvény-, illetve határozati javaslatukat, akkor a két témában nem kell népszavazást kiírni, és az állam megspórolhatja a referendum költségeit.

A képviselő emlékeztetett, összegyűltek a népszavazás kiírásához szükséges aláírások, ezért az igazságügyi bizottságnak csütörtökön egy "rutinszerű" eljárásban kell megalkotnia a két kérdésről szóló határozati javaslatot. Ezt követően napirendre kellene tűzni a témát, a köztársasági elnöknek pedig ki kell jelölnie a referendum időpontját - mondta Szabó Tímea.

Magyarországnak nincs szüksége arra, hogy a kormány kínai hitelből, 540 milliárd forintért építsen egy olyan elitegyetemet, amelyre leginkább külföldi diákok fognak járni - jelentette ki a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: nincs szükség akkor egy külföldi elitegyetemre, amikor lakhatási válság van. A Fudan Egyetem szerinte nemzetbiztonsági kockázatot is jelent.

Jámbor András, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg lakhatási és megélhetési válság van, és nemsokára jön egy élelmiszerválság is. Hangsúlyozta, ha a korábban tervezett Diákváros megépülne, az nagyban csökkentené az albérletárakat.

Tordai Bence frakcióvezető rekordalacsonynak nevezte az álláskeresési járadék folyósításának három hónapos idejét.

Most már a Fideszen múlik, hogy kiír-e egy népszavazást, "eltapsolva" majdnem 14 milliárd forintot az adófizetők pénzéből, vagy támogatja a két ellenzéki indítványt, és akkor a népszavazás ügye lekerül a napirendről - zárta szavait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!