Párbeszéd-Zöldek: kémiai helyett biológiai szúnyoggyérítést

Belföld, 2023.06.24

Kémiai szerek alkalmazása helyett, biológiai módszerrel végrehajtott szúnyoggyérítést követel a Párbeszéd-Zöldek - jelentette ki a párt európai parlamenti listavezetője szombaton online sajtótájékoztatón.

Szúnyog Jávor Benedek elmondta: határozati javaslatot terjesztenek be az Országgyűlésben, amely felszólítja a kormányzatot, hogy fogadjon el intézkedési csomagot a szúnyogirtás gyakorlatának átalakítására Magyarországon.

A kémiai szúnyoggyérítés azokat a rovarokat is elpusztítja, amelyek a beporzást végzik, illetve a kémiai szerekre egy idő után rezisztenssé válnak a szúnyogok - érvelt a biológiai eljárás mellett Jávor Benedek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapott adatok szerint, az elmúlt évben a szúnyoggyérítések 99,7 százaléka kémiai módszerrel zajlott és a közbeszerzésekből az derül ki, hogy az állam 80 százalékban a következő években is a kémiai gyérítés mellett köteleződött el - tette hozzá a politikus.



Az online sajtótájékoztatón Bangladesből bejelentkezve, Kemenesi Gábor virológus a biológiai eljárás melletti érvek közül azt emelte ki: a kizárólag a szúnyoglárvákat elpusztító biológiai módszerrel már az is megelőzhető, hogy a szúnyogok kikeljenek.

A biológiai gyérítéshez szükséges térképek immár tíz éve rendelkezésre állnak Magyarországon, mégse változtattak a kémiai gyérítés gyakorlatán - mondta, megjegyezve, hogy Bangladesben a szúnyogok már rezisztenssé váltak a kémiai szerekre, ez nem csak egy távoli lehetőség.
(MTI)

Címkék

Párbeszéd-Zöldek Jávor Benedek Kemenesi Gábor Szúnyoggyérítés
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!