Petíciót írtak a szegedi ebtartók a kutyafuttatásra kijelölt területek megtartásáért

Belföld, 2021.06.26

Már több mint ezren írták alá azt az online petíciót, melyet azok a kutyatulajdonosok írtak, akik szeretnék megelőzni, hogy teljesen kiszoruljanak a Tisza közvetlen környezetéből. Úgy érzik ugyanis, hogy egy olyan folyamat indult el, melynek végén az ebek szabadon futtatását ellehetetlenítik a hivatalos szervek.

Kutya
Minden a járvány idején kezdődött, ugyanis a bezárkózás időszakában sokan látogattak ki a Tisza-Maros Sétányra, a Rotary Tanösvényre olyanok is akik korábban nem látogatták a Tisza hullámterének ezt a szakaszát – mondja Hajkó Brigitta, a petíciós kampány szervezője. Úgy érzékelte, hogy a kirándulók, és a területet évek óta használó kutyások között semmi konfliktus nem volt, ami azonban a közösségi médiában zajlik, az igen rossz tendenciákra utal. Ott ugyanis sok támadás éri a kutyásokat, akik ezen a szakaszon a város egy 2012-ben elfogadott rendeletének megfelelően kutyafuttatásra használhatják a területet. Hajkó Brigitta hangsúlyozza, hogy felelős kutyatartókként mindig is ügyeltek arra, hogy a kirándulóknak, kerékpárosoknak ne okozzanak problémát, de úgy tűnik, vannak, akik azt szeretnék, hogy a póráz nélküli kutyafuttatás tűnjön el a Tisza partjáról. Azt vették észre ugyanis, hogy most már nem csak az említett újszegedi partszakaszról, de a FOKA környékéről, a töltésről is igyekeznek őket távol tartani.

Ezért írják a kutyatartók a petíciójukban, hogy: „Az időszakosan megnövekedett forgalom miatt sajnálatos módon az ösvény elejére tiltó táblákat helyeztek ki, melyek alapján kutyát csak pórázon lehetne sétáltatni. Jelenleg önkormányzati rendelet szabálya alapján a terület kijelölt kutyafuttató, így ott kutyákat póráz nélkül, szabadon lehet sétáltatni. Félő, hogy nem csak táblák kerülnek kihelyezésre, hanem a hullámtereket, mint kutyák szabadon futtatására kijelölt részeket, kiveszik a jelenleg hatályos rendeletből. ”

Erre utalnak azok a pletykák, melyek szerint a hullámtereket kezelő Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már megkereste az önkormányzatot, hogy módosítson a 2012-es rendeletén, és ez a változtatás hátrányosan érintené a kutyásokat. Azért döntöttek a petíció megszövegezése mellett, mert elé szeretnének menni egy kedvezőtlen döntésnek. Kértek egy állásfoglalást az ATIVIZIG-től, de érdemi reakció nem érkezett rá. A petíciót viszont az ATIVIZIG mellett eljuttatják az önkormányzathoz és a kerékpárosok egy helyi szervezetéhez is. A petíciót négy napja tették közzé, és online már több mint ezren írták alá.

A tervek szerint kedden adják át a dokumentumot Mihálik Edvin önkormányzati képviselőnek, és eljuttatják a szöveget az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz is. A petíció kezdeményezői reménykednek a mindenki számára elfogadható megoldásban, és úgy gondolják mindenkinek érdeke, hogy a Tisza által nyújtott lehetőségeket bárki kihasználhassa attól függetlenül, hogy van kutyája vagy nincs.

Fotó: Hajkó Brigitta
(Webrádió)

Galériánk

Kutya Kutya
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!