Pisztolylövés is dördült a cowboy-indián kiállításon (Frissítve)

Belföld, 2022.06.26

A Múzeumok Éjszakáján, azaz június 25-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Móra Ferenc Múzeum legújabb tárlatát, amely "A legendás vadnyugat" címet viseli.

Cowboy-indián kiállítás
A megnyitón cowboyok is szórakoztatták a közönséget, élethűbbé varázsolva a kiállítást, amelyen több hónapot dolgoztak a szegedi kultúrpalota szakemberei. A cowboy-indián kiállítás megnyitóján Jonas Stewart, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének helyettes követtanácsosa is beszédet mondott, aki a témával kapcsolatban a személyes érintettségét is kiemelte.

Mint Hegedűs Anita a szegedi Móra Ferenc Múzeum PR-referense elmondta, a kollekció törzsanyaga az amerikai Oklahomából érkezett, amelyen cowboy nyergeket, csizmákat, kalapokat és számos fegyvert csodálhatnak meg az érdeklődők. Az indiánok világának mindennapi tárgyai mellett olyan különlegességek is szerepelnek a tárlat gyűjteményei között, mint a Bud Spencer és Terence Hill spagetti western filmjeiben használt néhány kelléke, valamint Tom Selleck több ruhadarabja, amelyet szintén egy western film forgatásán viselt. Az amerikai színészt idehaza leginkább a "Magnum" című sorozatból ismerhetik a nézők, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a western műfajában is letette névjegyét. De az érdeklődők megtekinthetik Xantus János azaz John Xantus puskáját is. A híres magyar természettudós, utazó és néprajztudós számos ismeretterjesztő írás és kalandos útikönyv szerzője. 

Nagy sikerrel zárult a Múzeumok Éjszakája vasárnap hajnalban Szegeden, hiszen mintegy 7000-en jártak a Móra Ferenc Múzeumban és kiállítóhelyein. Ugyanakkor nem csak az újonnan nyíló cowboy-indián kiállítás volt népszerű, hiszen sokan tekintették meg a Fekete Házban lévő fortélyos játéktárat is, ahol fizikai és biológiai érdekességekkel találkozhattak az érdeklődők. De a hétvégén népszerű helyszínnek bizonyult a Vármúzeum és a Móra-múzeum tetőkilátója is. A vadnyugati kiállítás az év végéig látható a szegedi kultúrpalotában.

(Webrádió)

Címkék

Móra Ferenc Múzeum Cowboy-indián kiállítás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!