Planet expo - Hankó Balázs: az ország 17 egyetemén, 50 képzésben jelenik meg a fenntarthatóság

Belföld, 2023.09.30

Magyarország 17 egyetemén, 50 képzésben, egyebek mellett a mérnök- és az agrárképzésekben jelenik meg a fenntarthatóság - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon.

Hankó Balázs Czippán Katalinnal, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Nevelésügyi Szakbizottsági elnökével vett részt egy kerekasztal-beszélgetésen.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, az egyetemek küldetése, hogy jövőképesek legyenek.

"Ha jövőt szeretnénk az egyetemeken formálni", akkor a hallgató legyen cselekvőképes, a jövőt formáló személy. "Olyanok legyenek a diákjaink, olyanok legyenek a fiataljaink, olyanok legyenek az egyetemistáink, akik fordítanak egyet jó irányba ezen a világon, és ez csak akkor működik, ha fenntarthatóak vagyunk" - fogalmazott Hankó Balázs.

Czippán Katalin is annak fontosságát emelte ki, hogy az oktatásban és az egyetemek működésében is helyet kapjon a fenntarthatóság.

Az államtitkár közlése szerint az egyetemek a fenntarthatóság jegyében - egyebek mellett - a pet-palackok és a papír kiváltásán dolgoznak.

Szólt arról, hogy tavaly a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) volt a házigazdája az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT), ahol a fenntarthatóságot helyezték a fókuszba.

Hankó Balázs az egyetemek mellett kitért a kutatásra is, amelyben elmondása szerint paradigmaváltásra van szükség. Ugyanis az idő meghaladta azt a korábbi nézetet, hogy alap- és alkalmazott kutatást különböztetnek meg. Ezzel szemben csak olyan kutatás van, amely valós társadalmi, gazdasági kihívásokra reagál- mutatott rá, hozzátéve, hogy ezért szervezték át a magyar kutatási hálózatot.

Kiemelte az idén indított Neumann János-programot, amelynek egyik legfontosabb területe a zöld átállás. A most kiírt 35 milliárd forintos keretösszegű kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatból 10 milliárd forintot a zöld átállást elősegítő pályázatokra fordítanak - jelezte.

Czippán Katalin a Neumann János-program kapcsán a magyar egyetemek nemzetközi kapcsolatrendszeréről is érdeklődött. Hankó Balázs közölte, minden második magyar publikáció, nemzetközi, európai együttműködésben készült.

Ugyanakkor - mondta az államtitkár -, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy az Európai Bizottság a diákokat a nemzetközi csereprogramokból, a magyar kutatókat pedig a Horizont programokból akarja kizárni. Ezeket a lépéseket Hankó Balázs azzal magyarázta, hogy a magyar versenyképesség erősödésének nem mindenki örül. "De ez minket csak megacéloz" - mondta.

Az ingyenesen látogatható expo és élményprogram október 1-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!