Potápi Árpád János: a nemzet szövetét minél erősebbre kell szőni

Belföld, 2024.04.04

A határon túli magyar szervezetek, közösségek nemcsak a különböző támogatásokra számítanak, mint a Szülőföldön magyarul program, de arra is, hogy a nemzet szövetét, velük együtt, minél erősebbre tudjuk szőni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Potápi Árpád János a Szülőföldön magyarul program ez évi felhívásával kapcsolatban osztotta meg a legfrissebb tudnivalókat, amely a szomszédos országokban magyar nyelven tanuló gyerekek és fiatalok oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatását célozza.

A politikus rámutatott, mivel az ország és a nemzet határai mintegy száz éve nem esnek egybe, ezért "a mindenkori magyar kormánynak kötelessége" az intézkedéseit úgy meghozni, hogy a határainkon túl élők érdekeit is figyelembe veszi.

Hozzátette: a magyar nemzetpolitika 13-14 éve kiszámítható, a határon túli magyar szervezetek, közösségek nem csak a támogatásokra számítanak, hanem, arra is, hogy "a nemzet szövetét, velük együtt, minél erősebbre tudják szőni".

A nemzetpolitika legfontosabb területének a gyerekekkel és a fiatalokkal való foglalkozást, ezen belül is az oktatást nevezte, mint aminek segítségével megőrizhető és megerősíthető a magyar identitás.

A Szülőföldön magyarul program, az egész Kárpát-medencére kiterjed, ahol magyar emberek, magyar gyermekek élnek - mondta az államtitkár, hozzátéve: az elmúlt évben 251 ezer magyar nemzetiségű tanuló járt magyar intézményekbe, közülük mintegy 220 ezren pályáztak a Szülőföldön magyarul programba. Ennek két területe van, egyik az oktatási, nevelési támogatás, óvodától az érettségiig, a felsőoktatásban pedig egy hallgatói támogatás. Mindkettő összegét tavaly jelentősen megemelték.

Potápi Árpád János elmondta, a 2022-es Magyar Állandó Értekezleten a miniszterelnök kérése volt, hogy az addigi 22 ezer 400 forintot emeljék meg jelentősen. Így lett ma, a korábbi összeg több mint négyszerese, azaz 100 ezer forint, amivel évente egyszer, egy összegben tanévkezdéskor támogatják az érintetteket.

A politikus kijelentette, hogy a magyar családtámogatási rendszer megerősödött. A határon túlra nyújtott támogatásoknál azonban "meg van kötve valamennyire a kezük", ilyen módon mégis tudnak segíteni abban, hogy könnyebb legyen a családoknak az iskolakezdés.

Az államtitkár megemlítette, hogy a 90-es évek elején a külhoni magyar gyerekek 75-80 százaléka járt magyar óvodákba, iskolákba. Most a kormány különböző programjaival el tudta érni, hogy ez az arány 90 százalékra emelkedett.

Újdonság, hogy idén csak online lehet jelentkezni: a mipont.hu felületen május 3-án 24 óráig fogadják a pályázatokat. Szerdán, a program indulásának első napján néhány óra alatt már 14 ezren éltek a lehetőséggel - tette hozzá az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!