Potápi Árpád János: megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai

Belföld, 2024.04.03

Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai, szerdától május 3-ig várják a jelentkezéseket - jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten. A kérelmeket kizárólag elektronikusan, az újonnan létrehozott mipont.hu oldalon lehet benyújtani.

Az államtitkár a programot ismertető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a magyar gyermekek és fiatalok jelentik a magyar jövőt, bennük bízhatunk, ha nem jönnek újabb generációk, a nemzetpolitikának sincs értelme".

Kiemelte: a magyar kormánynak minden gyermek számít, ez így volt az elmúlt tizenegy évben és még inkább így lesz a jövőben.

A magyar oktatás a megmaradás legfontosabb alapja Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt. Ezért a magyar kormány kiemelten figyel az oktatásra, a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatást nyújtanak.

Rámutatott: a magyar oktatási támogatás különböző csatornákon keresztül zajlik, ezek közül a legfontosabb a Szülőföldön magyarul program, ami még 2002-ben indult el. A program keretében óvodától a középiskoláig oktatási-nevelési támogatást, a felsőoktatásban hallgatói támogatást biztosít a magyar kormány a külhoni gyermekek, fiatalok számára.

Az oktatási-nevelési támogatás és a hallgatói támogatás összege egyaránt jelentősen nőtt tavaly, az addigi 22 500 forint helyett 2023 őszétől minden magyar gyermek illetve hallgató után százezer forintos támogatás jár. Az idén is biztosítják a megemelt összeget - jelezte Potápi Árpád János.

A juttatást éves szinten mintegy 220 ezer erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki gyermekek illetve felsőoktatási hallgató után biztosítják.

Az idei év újdonsága, hogy a Rákóczi Szövetség kiemelt partnerré vált a program lebonyolításában - közölte Potápi Árpád János, aki reményét fejezte ki, ezáltal a program hatékonysága tovább javul és még több magyar gyermek kapcsolódik be magyar nyelvű oktatásba.

Megjegyezte: az egész külhoni régióban bár csökkent az iskolások létszáma, de a nemzetpolitikai intézkedéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően a kevesebb gyermekből nagyobb arányban választottak magyar nyelvű óvodát és iskolát.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról tájékoztatott: egy olyan digitális platformot alakítottak ki, amely segítséget kínál a Szülőföldön magyarul program pályázatainak benyújtásához.

Kiemelte: mipont.hu oldal egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi a kérelmek benyújtását és közvetlen kommunikációt biztosít a szülők, fiatalok számára. A szülők illetve pályázó fiatalok a regisztráció után kiválasztják azt az oktatási intézménytípust, amelyet látogatnak és ezután országspecifikusan lehet kitölteni a szükséges pályázati dokumentumokat. Oktatóvideók, beépített mechanizmusok, chatbot is segítik a pályázókat - jelezte.

Csáky Csongor szerint ezzel egy olyan ügyhöz járulhatnak hozzá, amely a magyar nemzetpolitika egyik legfontosabb eszköze, segíti a külhoni magyar iskolaválasztást és a magyar megmaradást.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!