Prónay Gyula: Nagy bumm várható az idegenforgalomban

Belföld, 2021.04.06

Egyelőre az is nagy siker lenne, ha nullára ki tudnák hozni az idei évet, de azért a helyzetnem reménytelen – vallja a Proko Travel Utazási Iroda vezetője.

Proko Travel Interjúnkból az is kiderül Prónay Gyula mire alapozza a visszafogott optimizmusát.

WR: Ilyenkor már javában utaztatni szokták az ügyfeleiket, most pedig kénytelenek zárva tartani az irodáikat. Meg lehet még menteni az idei szezont?
P. Gy: Tényleg nem állnak jól a dolgok, de látszik már a fény az alagút végén. Az átoltottsági mutatók jók, a fokozatos nyitásra tehát jó esély látszik. Ráadásul mi elsősorban körutazások szervezésével és bonyolításával foglalkozunk, ami nagyrészt az idősebb korosztályokat érinti. Mivel a nyugdíjasok döntő hányada megkapta az oltást, így rendelkezik a koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal, az utazásuk elvben lehetséges lesz a jövőben. Sok függ azonban a célországoktól, hiszen egyelőre ahány ország, annyiféle rendelkezés van érvényben. Most például Szerbiában épp kinyitnak a vendéglátóhelyek, Franciaországban viszont újabb korlátozások léptek életbe.

WR: Miért épp a körutazások lehetnek most a turisztika újraindítói?
P. Gy: Egyrészt - mint említettem - az idősebb generáció kedveli elsősorban ezt az utazási formát. Számukra biztonságérzetet ad, ha van velük idegenvezető, tolmács, ha a szállást egy megbízható partner foglalja le. Másrészt ezek buszos kirándulások, és mivel a légi közlekedés még eléggé akadozik, ez egy megbízhatóbb utazási forma.

WR: Hogy tapasztalja a szakma, várják már az emberek, hogy ismét elindulhassanak világot látni?
P. Gy:Szerintem hihetetlenül nagy a várakozás az emberekben, hiszen a bezártság nagyon megviselte a társadalom minden rétegét. Egyöntetű a vélekedés a szakmában, hogy egy „nagy bumm” várható a turisztikában, és én erre alapozva mondom, hogy a nehézségek ellenére talán nullára ki tudjuk hozni ezt az évet.

WR: És a szakma felkészült a „nagy bumm”-ra?
P. Gy: Olyanok vagyunk, mint az agarak, mielőtt kiugranak a rajtból. Bármikor teljes
gőzzel el tudunk indulni, úgyhogy már csak a startpisztoly eldördülésére várunk.

WR: Ön szerint ez mikor következhet be?
P. Gy: Úgy vélem, a június egy reális cél lehet, de persze sok függ a fogadó országok helyzetétől és a szabályozás egységesítésétől.

WR: A leállás miatt el kellett bocsátaniuk munkatársakat?
P. Gy: Szerencsére csak minimális létszámcsökkentésre kényszerültünk. A három irodánk mindegyikéből egy-egy embert küldtünk el. Örülnék annak, ha annyi munkánk lenne néhány hónap múlva, hogy új munkatársakat kéne felvennünk.
(Webrádió)

Címkék

Prónay Gyula Proko Travel
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!