Rekordszámú pályázat érkezett a High-Tech Suli programra az idén

Belföld, 2024.06.13

Rekordszámú pályázat érkezett a Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli (HTS) programra az idén, és mivel erős volt a mezőny, öt helyett hat nyertest hirdettek - mondta az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke csütörtökön Budapesten, a legújabb digitális tanterem átadási ünnepségén.

Várkonyi Andrea kifejtette, az elmúlt 4 évben nagyjából 1,5 milliárd forint értékben tudták támogatni az iskolákat, azzal a céllal, hogy olyan intézményeknek segítsenek, amelyek "a legnagyobbra tudják nyitni a High-Tech Suli kapuját".

A kuratórium elnöke hozzátette, hogy ez a nyitás az eddig támogatott mind a 40 intézmény esetében sikerült is. Úgy fogalmazott: HTS-esnek lenni ma már ezekben az iskolákban "menő", ennek ténylegesen összetartó ereje van.

Olyannyira jelentős szerepet kap a digitalizáció az iskolákban, hogy ma már nemzetközi robotikaverseny győztesei is vannak azok között a diákok között, akik Hight-Tech Suliba járnak - közölte.

A digitális termek hatásáról szólva úgy fogalmazott, hogy az "messze túlmutat" a tanórákon, amit az is jelez, hogy a HTS-iskolák a tantermekben évek óta nyári táborokat is tartanak. Ezek szervezését szintén támogatják, hogy a rászoruló vagy kevésbé jómódú tanulók is részt vehessenek komplex nyári programokban - jelezte.

Várkonyi Andrea elmondta, hogy az intézményenként több mint 40 millió forint értékű támogatás keretében nemcsak a legmodernebb taneszközökkel felszerelt tanterem jön létre, hanem egy olyan, "komplex pedagógiai-módszertani fejlesztés", tanártovábbképzés is megvalósul, amely felkészíti a pedagógusokat az új, innovatív tanulásszervezési megoldások, alkotópedagógiai eszközök és tananyagok használatára.

Az eseményen a High-Tech Suli program szakmai vezetője, Horváth Ádám kifejtette: számos high-tech eszközt kapnak az iskolák, a fejlesztés középpontjában mégis a tanuló és a tanár kapcsolata, az együttműködés hatékonyabbá tétele, a differenciálás támogatása és a készségfejlesztés kerül.

Az idei pályázat hat nyertese közül elsőként a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskolában hoztak létre modern, 21. századi digitális tantermet.

Az iskola vezetője, Jenei Andrea nagy lehetőségnek nevezte a fejlesztést, azt mondta, tanulóik számára - fogyatékosságuk és hátrányos helyzetük miatt - az iskola által nyújtott lehetőség más formában nem lenne elérhető. Hozzátette: a digitális tanterem kialakításával megsokszorozódnak az enyhén értelmi fogyatékos tanulók munkavállalási és az ép intellektusú tanulók továbbtanulási esélyei.

Az elkövetkezendő hetekben átadják az új digitális tantermet a Szegedi Gregor József Általános Iskolában is. Az év további részében további négy iskolában történik majd hasonló fejlesztés: a Cecei Általános Iskolában, a Csopaki Református Általános Iskolában, a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint a Monori Jászai Mari Általános Iskolában.

A Mészáros Csoport írásos összegzése szerint az idén 127 iskolai alapítvány pályázott az év elején meghirdetett, 240 millió forint összértékű támogatásra. Az ez évi hat győztessel együtt már 40 High-Tech Suli tanterem lesz Magyarországon, illetve a határon túli magyar iskolákban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!