Rétvári: 34 milliárdot fordít a kormány a rászorulókat segítő programra

Belföld, 2018.05.04

A kormány 34 milliárd forintot fordít a rászoruló embereket segítő programra - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szabó Tímea független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva pénteken az MTI-nek.

Az államtitkár Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének megbízásából kiemelte, hogy a megvalósítási szakaszban jár a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP). A teljes fejlesztési forrás a kedvezményezettek rendelkezésére áll.

A kormány 34 milliárd forintot fordít a rászoruló embereket segítő programra, ennek első eleme volt a 2016 decemberében kezdődött, 4 milliárd forint összegű, a hajléktalanok meleg ételhez jutását segítő projekt. Négy éven át 4 ezer hajléktalan ember kap egy tál meleg ételt. Az indulás óta eltelt időszakban, idén március 31-éig több mint 1,2 millió adag meleg ételt osztottak ki, naponta átlagosan csaknem 4 ezer hajléktalannak. Ez összesen mintegy 850 tonna, azaz naponta átlagosan körülbelül 3 tonna élelmet jelent - ismertette.

Tavaly júliusban indult több mint 18 milliárd forintos keretösszeggel a 3 évnél fiatalabb gyermekeknek és családjuknak szóló élelmiszersegély-program, amelynek kísérleti szakasza Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kezdődött. Összesen 126 ezernél több élelmiszercsomagot osztottak ki 358 településen több mint 1600 tonna mennyiségben a 0-3 éves korú rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, valamint a várandósok részére, továbbá júliusban és augusztusban a 7-14 éves korosztálynak a tanítási szünet időszakában.

Rétvári Bence megjegyezte: tavaly december és idén március között mintegy 46 ezer csomagot osztottak ki megközelítőleg 460 tonna mennyiségben.

Január óta több mint 2 milliárd forintból rászoruló várandós anyák és a 0-3 éves gyermekek szülei számára a csecsemő, illetve kisgyermek gondozásához szükséges felszerelést is biztosítják. A tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó, 23 ezer forint értékű csomagban a legkisebbek ellátásához szükséges eszközök találhatóak meg, így például digitális hőmérő, kifogó, pelenka, orrszívó, törlőkendő és takaró. Január és március között csaknem 26 ezer csomagot osztottak ki az ország 19 megyéjében.

Áprilisban újabb elemmel bővült a program: országosan több mint 53 ezer rendkívül alacsony jövedelmű idős és megváltozott munkaképességű ember kap tartós élelmiszereket magában foglaló csomagot. A 10 milliárd forint keretösszegű program során a rászorulók háromhavonta részesülnek támogatásban. A mintegy 10 kilogramm súlyú csomagokban például rizs, liszt, cukor, lekvár, olaj, száraztészta és konzerv található. Április végére a kiosztott csomagok száma várhatóan megközelíti a 20 ezret - közölte Rétvári Bence.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!