Révész Máriusz: sporteszközökre nyerhetnek pénzt az iskolák

Belföld, 2023.04.04

Sporteszközök beszerzésére nyerhetnek támogatást azok az iskolák, amelyek részt vesznek a Millió lépéssel az iskoládért elnevezésű programban. A testmozgás fontosságát hirdető kezdeményezést az állam mellett önkormányzatok is támogatják - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a felhívást népszerűsítő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A politikus kiemelte: Magyarországon nagyon keveset mozognak az emberek, ennek pedig súlyos következményei vannak. Elhízottak vagyunk, amiből többek között magas vérnyomás, rák, mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségek következnek - mutatott rá. Hozzátette: Magyarországon a várható élettartam 5,6 évvel elmarad az unió átlagától, az élmezőnyben lévő országokétól pedig 9 évvel. Mindez döntően a mozgásszegény életmódnak köszönhető - mondta.

Közölte azt is, hogy egy felmérés szerint évente 13 ezren - azaz naponta negyvenen - halnak meg hazánkban a mozgásszegény életmód miatt. Ezért döntött az államtitkárság a kezdeményezés elindítása mellett, amelynek alapja a Magyar Szervátültetettek Szövetsége által korábban indított Millió lépés az életért című program volt.

Révész Máriusz elmondta, a Millió lépéssel az iskoládért elnevezésű program lényege, hogy a tanulók és családjaik különböző mozgásformákkal - egy telefonos applikáció segítségével - lépéseket gyűjtenek az iskolájuk számára, a legaktívabb iskolák pedig jelentős anyagi támogatáshoz jutnak, amit sporteszközök vásárlására fordíthatnak.

A kihívásban összesen száz iskola nyerhet egy-egy millió forint támogatást, emellett az államtitkárság felkérte önkormányzatokat is, hogy támogassák a kezdeményezést, és ha tudnak, ajánljanak fel pénzt - magyarázta Révész Máriusz, aki megjegyezte: eddig 31 önkormányzat csatlakozott a programhoz.

A játékba bekapcsolódó önkormányzatok 300 ezer forintot biztosítanak a hozzájuk tartozó iskolák közül azoknak, amelyek ötször megteszik a 2583 kilométeres "Kékkört" - részletezte.

Révész Máriusz kitért arra is, hogy eddig 1967 iskola csatlakozott a játékhoz, amelyek közül 325 intézmény már "körbe ért a Kékkörön", tehát ők jogosultak arra, hogy részt vegyenek az egymillió forintos nyereményért zajló sorsoláson. Van olyan iskola, amelyik több mint 900 embert mozgósított, összesen pedig több mint 122 ezren kapcsolódtak be a kezdeményezésbe - folytatta.

Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége stratégiai és orvosi igazgatója hangsúlyozta: a program célja, hogy minél több ember mozogjon és legyen egészséges. Úgy fogalmazott: a magyar lakosság egészségügyi helyzete nem jó, mert minden harmadik ember magas vérnyomásban szenved és minden második ember túlsúllyal küzd. Ezen azonban lehet változtatni, ha változtatunk az életmódunkon - húzta alá.

Megjegyezte: a telefonos applikáció hatvan-féle különböző mozgásformát tud lépésszámokká átalakítani, így bárki ellenőrizheti vele, hogy az adott napon a vágyott és ideális napi tízezer lépéshez képest mennyit ért el. Az applikációt letöltők kiválaszthatják, hogy az általuk végzett mozgással, vagyis a megtett lépéseikkel melyik iskolát támogatják.

Budapesten először a Kőbányai Szent László Gimnázium gyűjtött össze annyi lépést, amellyel virtuálisan ötször körbeért az országos Kékkörön, az intézmény igazgatója így a sajtótájékoztató keretében ünnepélyesen átvehette az önkormányzat 300 ezer forintos támogatását.

Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere arról beszélt, hogy a kőbányai emberek egészségmutatói rosszabbak az országos átlagnál, ezért az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy mozgásra sarkallja a helyieket. Számos új sportlétesítményt hoztak létre parkokban és köztereken, több kezdeményezést indítottak és az elsők között csatlakoztak a mostani akcióhoz is - mondta, majd arra hívta fel a figyelmet: nagyon fontos, hogy minél fiatalabb korban, lehetőleg már óvodás kortól a mindennapok részévé tegyük a testmozgást a gyermekek életében.

Lissák Bertalan, a Kőbányai Szent László Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az önkormányzattól kapott pénzből sporteszközöket fognak venni az iskola diákjainak. Egyúttal arra buzdította a többi iskolát is, hogy csatlakozzanak a kihíváshoz, amely mindenkinek a javára válik, és amely csakis nyereséggel zárulhat az intézmények, tanárok, diákok számára. A kihívás június 11-ig tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!