Rezidensszövetség: fontos az ügyeleti díjak plusz forrásának megfelelő elosztása

Belföld, 2021.12.29

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint nagy lépés az ügyeleti díjakra adott plusz 29 milliárd forintos forrás, de fontosnak tartják annak megfelelő elosztását.

A szervezet szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözli, hogy a kormány külön forrást biztosít az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka, illetve a sürgősségi osztályok szakdolgozóinak a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetéséhez.

Az MRSZ ugyanakkor hangsúlyozza: a jövő évi költségvetésben ezen díjak megemelésére elkülönített 29,4 milliárd forint elosztása során biztosítani kell, hogy a legnagyobb arányú ügyeletidíj-emelésben az ügyeleti munkából legnagyobb terhet viselő orvosok, köztük a rezidensek részesüljenek.

"Bízunk benne, hogy így 2022-ben már nem fog előfordulni olyan, mint idén szentestén, amikor is voltak orvosok, akik 1525 forint nettó bérért kényszerültek az ünnepet családjuktól, szeretteiktől távol tölteni" - írták.

Bíznak továbbá abban is, hogy mind az orvosi, mind a szakdolgozói bérek a jövőben olyan mértéket érhetnek el, ami elismeri az egészségügyi dolgozók társadalom érdekében tett erőfeszítései és a gazdaság működéséhez, növekedéséhez való hozzájárulásuk mellett egyéni áldozatvállalásukat is - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!