Rezidensszövetség: visszamenőleg is megkaphatják ösztöndíjukat a rezidensek

Belföld, 2023.08.25

Meghirdette az eddig elmaradt rezidensösztöndíjakat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), a pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják járandóságukat a szakorvosjelöltek - tájékoztatta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) pénteken közleményben az MTI-t.

Azt írták: a lépés azért is volt sürgető, mivel ezen ösztöndíjak jelentős bérkiegészítésként működnek a szakorvosjelöltek alacsonyabb alapjövedelme mellett.

Felidézték: a tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíjának meghirdetése a szokásos januári időponthoz képest mindezidáig csúszott, így ők kevesebb juttatásért végezték ugyanazt a munkát, mint a korábban munkába állt kollégáik.

A fiatal orvosok számára a korábbi években hét ösztöndíj volt elérhető, amelyek közül a legismertebb a valamennyi rezidensorvos, illetve szakorvosjelölt számára elérhető Markusovszky Lajos-ösztöndíj, valamint a hiányszakmás képzésben résztvevők ösztöndíja volt. Az ösztöndíjak és az alapjuttatás mértékének függvényében fennállhat olyan helyzet, hogy a rezidens fizetésének majdnem felét teszi ki az ösztöndíja, így ezek féléves elmaradása jogosan okozott felháborodást az orvosok körében - írták.

A közlemény idézi az MRSZ elnökét, Vámosi Pétert, aki üdvözölve a lépést azt mondta, az ösztöndíjak meghirdetése a kiszámíthatóság mellett azért is kiemelt fontosságú, mert ezek bevezetését követően jelentősen csökkent a fiatal orvosok elvándorlása.

Kiemelt eredménynek tartja, hogy az OKFŐ elfogadta a szervezet kérését, és a pályázati kiírásban lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják majd járandóságukat a rezidensek a pályázat elbírálása után. Ha ez tényleg megvalósul, akkor a visszamenőleges kifizetés megelőzi azt, hogy a késedelmen túl további hátrány érje a kollégákat - jegyezte meg a szervezet elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!