Rokszin Richárd: Olyanok vagyunk, mint háborúban a katonák

Belföld, 2021.04.01

Március 29-én adták át az Év Covid Dolgozója díjakat azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a koronavírus elleni küzdelemben. A díjazottak között volt Rokszin Richárd, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ sebész orvosa, aki október óta dolgozik a koronavírusos betegek ellátást végzőosztályon.

Rokszin Richárd A tévés főzőműsorból is ismert szegedi orvossal beszélgettünk a kitüntetés alkalmából.

WR: Meglepte az elismerés?
RR:Igen, váratlanul ért, de nagyon örülök neki. Igazából ez az elismerés a teljes kollektívánknak szól, így köszönet jár a kollégáknak.

WR: Sebész létére került a covidosokat ellátó osztályra. Nem hiányoznak a régi betegei?
RR: Persze, sok dolog hiányzik. De ez egy háború, amelyben mi vagyunk a katonák. Itt van ránk szükség, itt kell helytállnunk. Szinte minden szakterületről érkeztek ide orvosok, és nagyon jó közösségbe kovácsolódtunk. Rengeteget tanulunk egymástól, és nagy előny, hogy a felmerülő problémák esetében szinte mindig akad egy specialista. Így például kardiológiai kérdésekben ki tudom kérni kollégák véleményét, és persze sok minden ragad ránk azokból a speciális ismeretekből, melyelkel a saját osztályunkon nem találkozunk.

WR: A szakorvosoknak és rezidensek körülbelül hány százalékát vezényelték át a járvány elleni védekezésre?
RR: Körülbelül a 75 százalék most ezen a területen dolgozik, a szakellátásban maradt kollégák így csak a legsürgősebb esetek ellátását végzik most.

WR: Már visszatérhetett volna a sebészetre, de nem tette.
RR: Most itt sokkal nagyobb hasznomat veszik, ezért maradok addig, amíg a járvány tart. Közel 5 hónapja vagyok itt, és fontos számomra a tudat, hogy segíteni tudok.

WR: Nem csak a gyógyítás területén segít, hanem másként is.
RR: Igen, a kapcsolataimat kihasználva például ételt szereztem olyan vendéglősöktől, akikkel korábban jó kapcsolatokat alakítottam ki.

WR: A főzés amúgy se áll távol öntől.
RR: Igen, az RTL Klub Konyhafőnök című műsorában szerepeltem, de a vendéglős szakmával már korábban jó kapcsolatom alakult ki.

WR: Most azonban nyilván kevés ideje van főzni. Mi a legjobb élmény a sok megpróbáltatás közepette a munkahelyén?
RR: Amikor egy nagyon rossz állapotban lévő beteget gyógyultan tudunk hazaengedni. Elég kemény embernek tartom magam, de néha én is nagyon megrendülök, amikor a kórral való küzdelmet látom az embereken. Nagyon jó érzés a hozzátartozók hálája és megbecsülése is, amiből szerencsére igen sokban van részünk. Nagyon fontosnak tartom a betegekkel és a hozzátartozókkal való kapcsolattartást, így a szabad időm jelentős részében is telefonálok, kérdésekre, érdeklődésekre válaszolok.

WR: Hány éves volt az eddigi legfiatalabb betege?
RR: Nemrég engedtünk haza egy 32 éves anyukát, aki gyógyultan visszatérhetett a gyermekéhez, akit alig több, mint egy hónapja hozott a világra. Ez egy nagyon felemelő érzés volt.

Fotó: RTL Klub
(Webrádió)

Címkék

Rokszin Richárd

Galériánk

Rokszin Richárd Rokszin Richárd
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!