Romantikus és nőies: ez a shabby chic irányzat

Belföld, 2021.10.21

Ha te is szereted a régi, kopottas bútorokat és a csipkés, virágos kiegészítőket, akkor a shabby chic lakberendezési irányzat a te stílusod!A shabby chic nemcsak egy lakberendezési stílus, hanem egy életérzés.

Fotel Bepillantás a régi, vidéki, angol regények hangulatába, miközben mai, modern és nőies.

Régi bútor új köntösben

Az irányzat követő előszeretettel újítanak fel bútorokat és tárgyakat, amivel ezt az üzenetet közvetítik: ne dobd el, ne vegyél újat, inkább alakítsd át, hasznosítsd újra! Az alapgondolat lényege, hogy a lakásod van érted, nem pedig te a lakásodért.  

A tökéletlen a legtökéletesebb

A shabby chic messze áll a tökéletességtől. Leginkább a meghittségre, funkcionalitásra és a kényelemre törekszik, miközben finom és bájos marad. Bárminek van benne helye, ami nem túl modern, ez adja annak a nosztalgikus érzésnek az alapját, amitől olyan népszerű és egyedülálló.

Színeiben a fehér és a nagyon halvány pasztell színek az uralkodók. Kiegészítői a gazdag, hívogató textilek, az elegáns, kopottas, akár felújított bútorok, de megfér mellettük gyakorlatilag bármilyen egyéb bohókás tárgy, aminek története van és emlékeket hordoz magával.

Előnye, hogy bármilyen otthonban kialakítható, könnyű más stílusokkal vegyíteni és a saját ízlésedre formálni, ezért is olyan egyedi minden shabby chic otthon!

Shabby chic bútorok

Azonnal és bárhol felismerhetőek a shabby chic irányzatra jellemző bútordarabok. Elegáns, kecses, régi időket idéző bútorok ezek, általában fehér, de mindenképp világos színben. Gyakori kiegészítők az alapos részletességgel kidolgozott fésülködőasztalok, telefontartók, gyertyatartók. A kanapé, fotel lekerekített formavilágú, amiket színes, díszes párnákkal és puha textilekkel még kényelmesebbé és látványosabbá lehet varázsolni.

Mivel a shabby chic irányzat elvárja a tárgyaitól a funkcionalitást, a kanapé általában alkalmas vendégággyá alakításra, valamint a plusz ágynemű tárolására. A DODO kínálatában találsz sok-sok olyan shabby chic stílusú fotelt és kanapét, dekorációt és kiegészítőt, amelyekkel megteremtheted ezt a varázslatos hangulatot.

A dohányzóasztal minden nappali alapdarabja, nincs egy másképp a shabby chic világában sem! Legyen akkora, hogy egy vázát vagy egy tálcát is kényelmesen el lehessen rajta helyezni. Emellett külsőségeiben is feleljen meg a kecsességnek. Lehet ívelt, levél- vagy virágmotívumokkal díszített.

Rusztikus romantika a hálószobában

Ha a hálószobádat rendezed át, hogy tükrözze azt a régimódi, vidéki, romantikus hangulatot, garantáltan békés, nyugodt szentélyed lesz a pihenésre. A hálószoba központi eleme az ágy, aminek fontos része az ágytámla. Utána ehhez tudod válogatni a bútorokat, kiegészítőket, mint amilyen az éjjeliszekrény, esetleg egy állótükör, egy ülőpad az ágy elé, olvasólámpák a kellemes hangulatért és a praktikumért.  

Az ágyneműre is figyelj, hogy visszaadja ezt a sajátos hangulatot, legyen pl. fehér vagy virágos mintázatú, finom, minőségi pamut anyagból. Az ágytakaró lehet csipkés, steppelt vagy rojtos. A lényeg, hogy a textilek is idézzék meg a régi idők szépségét és kényelmét! 

Az összhangot mindig tartsd szem előtt, illetve azt is, hogy a túl sok kiegészítő miatt ne váljon giccsessé a helyiség, ugyanis ennél a stílusnál könnyű túlzásba esni a sok minta és textúra miatt.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!