Rövidesen mindenki újraolvashatja a Reggeli Délvilágot

Belföld, 2021.03.04

Két kiadvány digitalizálását fejezi be rövidesen az Arcanum Digitális Tudománytár. Az egyik egy fontos szegedi napilap, mely több mint öt évig meghatározó szereplője volt a helyi sajtónak.

Reggeli Délvilág
Egy éve a vírushelyzetre hivatkozva egy hónapra ingyenessé tette az Arcanum a szolgáltatásait. A digitális periodikaarchívum a hobbiérdeklődőkön kívül nehezen nélkülözhető az egyetemistáknak, oktatóknak, kutatóknak, akik addig csak az előfizetéssel rendelkező intézményekben férhettek hozzá a digitalizált kiadványokhoz, sajtótermékekhez. Ez digitális adattár folyamatosan bővül, így érdemes követni, milyen új periodikák kerülnek fel az online térbe, ahol ráadásul a kulcsszavakra épp úgy rá tudunk keresni, mint a megszokott internetes kereső programokon.

A régi folyóiratok, lexikonok, napilapok digitalizálása lényegében a rendszerváltás óta folyik, de 2008 óta alkalmazzák a régi kiadványok szkennelését. Ismert, hogy az egyik legelső napilap, melyet teljes egészében bevittek az online térbe, az az 1910 óta megjelenő szegedi Délmagyarország című újság volt. Most az Arcanum egy újabb szegedi kiadvánnyal bővíti kínálatát, hiszen rövidesen közzéteszik a Műszaki Katonai Közlöny mellett a Reggeli Délvilág kilencvenes évekbeli példányait.

A fiatalabb generációk kedvéért csak röviden annyit erről a fontos kiadványról, hogy a Csongrád Megyei Hírlap utódja volt, és 1991 novembere és 1996 márciusa között jelent meg. A köznapi nyelvben a fejléc színéről „lila” Délvilágnak is hívták. Vetélytársa a „kék” Délvilág volt, mely a Délmagyarország megyei kiadása volt. Munkatársai között olyan ismert újságírókat találunk, mint az egykori főszerkesztő Nikolényi István, Bátyi Zoltán, Márok Tamás, Arató László, Kéri Barnabás, Kolozsi László, valamint az idén januárban elhunyt Bagaméry László.
(Webrádió)

Címkék

Délvilág
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!