TV műsor

Ruszin-Szendi Romulusz: az afganisztáni misszió volt az egyik legveszélyesebb

Belföld, 2021.06.09

Az afganisztáni volt az egyik legveszélyesebb katonai misszió, amelyben magyar katonák részt vettek - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatornán szerdán.

Áder János vezérőrnaggyá léptette elő Ruszin-Szendi Romuluszt Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: amikor korábbi beosztásában a küldetésben részt vevő katonák kiválasztásával foglalkozott, igyekezett olyanokat válogatni, akik már "megjártak" egy kevésbé veszélyes missziót.

Emlékeztetett: a Magyar Honvédség több ezer katonája vett részt az afganisztáni misszióban az elmúlt 18 évben, így - tette hozzá - a harcoló állomány jelentős részének - a honvédtől a tábornokig - van harci tapasztalata. A 18 év tapasztalatai beépültek a kiképzésbe - közölte a parancsnok, aki szerint "magabiztos lett a magyar katona". Ezzel együtt a magyar katonák azt is bebizonyították, hogy a szövetség számíthat Magyarországra, a magyar katonákra - emelte ki.

A műsorban kitértek a honvédelmi és haderőfejlesztési programra is. Ezzel kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: érkeznek a technikai eszközök, folyamatos a felkészülés a használatukra. A program fontos része továbbá a szükséges humán erőforrás biztosítása is. Ennek érdekében kiemelten foglalkoznak azzal, a magyar katona érezze, hogy megbecsült.

Igyekeznek nyitni a fiatalok felé is. Az egyetemistáknak többi között ösztöndíjakat kínálnak, míg a fiatalabbak megnyerését a honvédelmi táborok és a kadétprogram segítik.

Kérdésre válaszolva a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: céljuk, hogy 30 ezres aktív állomány, körülbelül 20 ezres tartalékállomány és mintegy 5 ezer kadét legyen a Magyar Honvédségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!