Schanda Tamás: a kormány elkötelezett az ország innovációs potenciáljának erősítésében

Belföld, 2020.10.29

A kormány elkötelezett az ország innovációs potenciáljának erősítésében, a magyar gazdasági modell középpontjában a versenyképesség erősítése, az újító, innovatív és vállalkozó gazdasági szemlélet áll - mondta  az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban, a tárca állami kitüntetéseket átadó ünnepségén.

Schanda Tamás arról beszélt: most mint közel kétszáz évvel ezelőtt a Pesti Vigadó megépítéskor, egy hasonló reformkor küszöbén állunk. Korunk legnagyobb kihívása ismét az innováció területén adódik. A gőzgépek, szerelőszalagok és az automatizáció után ismét egy ipari forradalom szemtanúi lehetünk, melynek alapja egy újabb technológiaváltás, a digitalizáció - mutatott rá. Hozzátette: mi választhatjuk meg, hogy elszenvedői vagy nyertesei leszünk ennek az új korszaknak.

Az államtitkár kijelentette: a kormány "nem csupán azt a célt tűzte ki maga elé, hogy nem akar lemaradni, ambiciózusabbak vagyunk, élen akarunk járni".

Ehhez azonban arra van szükségünk, hogy ne csak kövessük, hanem alakítsuk is saját lehetőségeinket. Arra törekszünk, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk támogatni a tudásszerzést és a tudás hazai előállítását - mondta Schanda Tamás.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy annak a gazdaságnak erősebb az ellenállóképessége, amely önálló gazdaságpolitikát folytat. "Felismertük azt, hogy az az ország lehet sikeres, amelynek önálló céljai vannak, ambiciózus tervei és határozott cselekvőképessége, amelyet nem befolyásolhatnak idegen gazdasági vagy hatalmi érdekek, és nem enged az ideológiai alapú globális véleményterrornak sem" - fogalmazott.

Schanda Tamás kiemelte: a kormány politikájának pillérei éppen ezért a család védelme, a munka becsületének visszaadása, a szociális felelősségtudat érvényre jutása, a magyar érdek képviselete, a stratégiai ágazatok nemzeti tulajdonba kerülése, a magyar vállalkozások erősítése, a tudásalapú társadalom létrehozása, az innováció növelése, a kultúra értékmegőrző szerepének hangsúlyozása.

Kitért arra is, a pandémia előtt Magyarország dinamikus gazdasági növekedést ért el, és ma is elmondható, hogy hazánk a hazai és a külföldi vállalatok számára egyaránt optimális környezetet biztosító, az innováció terén folyamatosan fejlődő, sikeres állam Európa szívében.

"Határozott céljaink vannak a következő évtizedre is, az Európai Unió élvonalába akarunk kerülni. Értjük a jövőt, és az a feladatunk, hogy olyan intézkedéseket hozzunk, olyan programokat valósítsunk meg, amelyek által a magyar emberek a jövő nyertesei lesznek" - jelentette ki az államtitkár.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve arról beszélt, hogy hat nappal vagyunk október 23. után, és hat nappal vagyunk november 4. előtt. A Kelet kivárt, a Nyugat biztatott, mi harcoltunk és egy új, szabad ország építésébe kezdtünk. Vagyis kezdtünk volna, mivel 64 évvel ezelőtt épp ezen a napon kirobbant a szuezi válság - idézte fel Schanda Tamás.

Azt mondta, a gazdasági, politikai érdek megint többet nyomott a latba a világban, mint egy maroknyi nép szabadsága. A hangsúly lekerült rólunk, a szabadság mártírjainak áldozatvállalása másodlagossá vált a világpolitikában. "Kelet újra felbátorodott, a Nyugat pedig - bár még ellátott minket mézes-mázos, reménykeltő szólamokkal - semmit sem tett az érdekünkben" - fogalmazott az államtitkár.

Schanda Tamás kijelentette: hányatatott történelmünk arra tanít bennünket, hogy csak az lesz a miénk, amit mi kiharcolunk magunknak. Értünk más nem fog áldozatot vállalni, nekünk magunknak kell. Szeretteinkért, gyermekeinkért, hazánkért és nemzetünkért, ahogy miénk a felelősség, úgy a küzdelem és a munka is - tette hozzá.

Hangsúlyozta: "szép szavaknak ne higgyünk, idegen ideológiák fogságába vetni hazánkat pedig több mint bűn, hiba. Ez a történelmi tapasztalat".

Csak az a miénk, amiért mi dolgozunk meg. Saját munkánkból épül az ország, bővül a gazdaság és erősödnek a magyar családok. "Az az Európa pedig, amely fittyet hány az elődök munkájára, amely eldobja évezredek alatt csiszolt értékeit, az nemcsak a múltjától fosztja meg magát, hanem a jövőjétől is" - mondta Schanda Tamás.

A kitüntetetteket méltatva elmondta, hogy ők a saját szakterületeiken nemcsak maradandót alkottak, hanem példát is mutattak áldozatvállalásból. "A mai napon a közösségépítés, az oktatás, a kutatás és a felfedezések területén elért személyes teljesítményeket és egyben nemzeti büszkeségeket díjazzuk és ünnepeljük" - fogalmazott Schanda Tamás.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!