Schőberl: a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót szolgáló közös célok további cselekvésre szólítanak

Belföld, 2021.09.09

A gazdasági, társadalmi és területi kohéziót szolgáló közös célok további cselekvésre szólítanak, és a magyar kormány folyamatosan törekszik arra, hogy a határmenti térségekből előnyt kovácsoljon - hangoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Schőberl Márton az Európa Tanács miniszteri bizottságának magyar elnöksége keretében megrendezett Regionális és határ menti együttműködések és fejlesztések című konferencia keretében tartott Pálfi István-díjátadón felidézte, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ismét tudatosult a belső határok létezése, a határellenőzrés visszaállítása, a belépési tilalmak rövid idő alatt bénították meg az életet.

Kiemelte, azok a határtérségek, amelyek korábban "Európa laborjaiként" igyekeztek közös kohéziós célokat megfogalmazni, a pandémia alatt élesben tudták kamatoztatni együttműködésüket.

A helyettes államtitkár szerint a határon átnyúló régiókban a világjárvány alatti szolidaritás az intenzív ellátást biztosító ágyak rendelkezésre bocsátásában, a szájmaszkok, védőeszközök, fertőtlenítőszerek megosztásában is megmutatkozott.

A már létrehozott, határokon átnyúló struktúrák összehangolták a válságelhárítást, információs kapacitásuk segítség volt a változó szabályok miatt tanácstanácstalan résztvevők számára - hangoztatta. Fel kell ismernünk, hogy a határtérség települései kívül rekednek mind az anyaország, mind a szomszédos államok társadalmi, gazdasági és szociális vérkeringésén is - tette hozzá.

Schőberl Márton kijelentette: a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót szolgáló közös célok további cselekvésre szólítanak valamennyiünket; helyi, nemzeti és európai szakembereket és politikusokat egyaránt.

Mint mondta, a magyar kormány folyamatosan törekszik arra, hogy a határmenti térségekből előnyt kovácsoljon: a határt metsző közlekedési kapcsolatok számának növelésével, fejlesztésével és új határátkelők létesítésével javítsa a határok áteresztő képességét, az intézményesített együttműködések támogatásával pedig a határtérségek számára garantálja a hosszú távú, fenntartható, stratégiai szemléleten nyugvó gazdaságfejlesztést.

A helyettes államtitkár a díj névadójáról azt mondta: Pálfi István közgazdász különös érzékenységet tanúsított a határ menti térségek gazdasági és szociális problémái iránt. Érdeklődése és elkötelezettsége egyaránt arra predesztinálta őt, hogy európai parlamenti képviselőként aktívan részt vegyen az európai területi társulásokról szóló uniós rendelet előkészítő bizottságának munkájában - fogalmazott.

Mint mondta, Pálfi István elhivatottágának is köszönhető, hogy az unió megalkotta az európai társulás sajátos jogintézményét, európai uniós jogi keretet adva a határtérségek együttműködéseinek.

Az idei két díjazott fáradhatatlanul dolgozik a határok elválasztó jellegének felszámolásán, hisznek a kohéziós politikában és folyamatosan szem előtt tarják a nemzethatárokon átnyúló regionális és térségi szemlélet fontosságát, ezzel is folytatva Pálfi István örökségét - emelte ki a helyettes államtitkár.

Idén Martín Guillermo Ramírez, az Európai Határrégiók Szövetségének (AEBR) főtitkára és Szűcs Bálint Márton, az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program Közös Titkárság titkárságvezetője kapta a Pálfi István-díjat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!