Semjén Zsolt: sikeres az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei online oktatási centruma

Belföld, 2023.03.31

Sikeres az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei online oktatási centruma, az a jövőben is élvezi a magyar kormány támogatását - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken az Óbudai Egyetemen.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott: az egyén és a nemzet egésze szempontjából egyaránt fontos, hogy a hallgatók anyanyelvükön tanulhassanak. A hallgatók anyanyelvükön, magyar nyelven olyan minőségben és olyan dolgokat tudnak "elgondolni", amit más nyelven nem biztos, hogy ilyen szinten meg tudnának tenni - fejtette ki.
Hangsúlyozta: a nemzet egésze szempontjából a magyar nyelv a "végső végvár" a magyarság számára, ezért kulcsfontosságú, hogy az anyanyelvünket megőrizzük.

Ugyanakkor a nemzet egysége és egyesítése szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a köznyelv mellett a magyar szaknyelv is megőrizze egységét, és a tudományt összmagyar szinten műveljék, ne csupán az ország határain belül - fűzte hozzá.

Kitért arra is, történelmi kényszer okán a magyarság világnemzet. Trianon, vesztes háborúk, diktatúrák, levert forradalmak miatt a magyar nemzet igen jelentős része nem az államhatárokon belül él, a magyarság és a magyar államhatárok nem esnek egybe. A magyarság csak úgy tartható meg, ha az elszakított nemzetrészek magyarsága is megtartható - rögzítette.

Ez csak akkor lehetséges, ha "egy magyar nyelven" megtartható a magyarság és ebbe beletartozik az is, hogy a szaktudományokat az egységes magyar szaknyelv alapján műveljék. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha egyetlen, egységes térként tekintenek a magyar nyelvre és ezt teszi lehetővé az online oktatási forma - fejtette ki a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt kiemelte: ezáltal a külhoni magyaroknak megvan a lehetőségük, hogy a tudományterületeknek megfelelő szaknyelvben elmélyülhessenek, azt megőrizhessék, fejleszthessék.

Az online oktatási centrum a magyar nemzet megmaradását segíti, a magyar nemzet egyesítését jelenti szellemi, nyelvi és tudományos területen egyaránt - összegzett a miniszterelnök-helyettes, aki köszönetet mondott az Óbudai Egyetemnek nemzetmegtartó, nemzetegyesítő szolgálatáért.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte: a Kárpát-medencei online oktatási centrum 2014-ben indult útnak, Közép-Európában egyedülálló módon. A program erősíti a határon túli intézményekben és közösségekben az anyaországhoz tartozás és az összetartozás érzését - húzta alá a rektor.

Eddig 22 magyar és 14 határon túli felsőoktatási intézmény csatlakozott a programhoz, amelynek keretében díjmentes kurzusokat végezhetnek a diákok. Ezzel több tízezer hallgató élt napjainkig.

Összegzése szerint az online felületnek nemzetmegerősítő szerepe is van, olyan magyar nyelvű, szakmailag magas színvonalú képzéseket indítanak, amelyek a nemzetközi egyezmények alapján az akkreditációs követelményeknek is megfelelnek.

A mostani pályázatnak köszönhetően 2,2 milliárd forintból a következő négy évben közel 300 tananyag fejlesztését végzik el és a platformot angol nyelvű hozzáféréssel is ellátják.

A legújabb Kárpát-medencei online oktatási programokat bemutató eseményen a korábbi pályázat határon túli nyerteseinek oklevelet adott át Semjén Zsolt és Kovács Levente rektor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!