Senyei György: kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla munkáját

Belföld, 2024.05.09

Időszerűség, szakmaiság és kiegyensúlyozott ítélkezési tevékenység jellemezte a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla tavalyi munkáját - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke csütörtökön.

Senyei György Barna, az Országos Bírói Hivatal elnöke Senyei György, a bíróságok összbírói értekezleteit megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, országosan tavaly 2022-höz képest 2,4 százalékkal, 27 ezerrel emelkedett a bíróságokra érkező ügyek száma. A Szegedi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon ez a növekedés 4,3 százalékos volt, ezen belül a peres ügyeké 6,7 százalékos. A Szegedi Ítélőtáblán az országos növekedéssel megegyező volt az érkező ügyek számának emelkedése.

Ugyanakkor évtizedes trend, hogy a két bíróságon az országos átlagot meghaladó a nehéz megítélésű, kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyek száma - közölte az elnök.

Senyei György hangsúlyozta, az ítélkezés megalapozottságának és időszerűségnek kiemelt jelentősége van, hiszen a jogkeresők elvárása, hogy ügyeikben időben és szakszerű döntés szülessen.

A Szegedi Törvényszéken és a vármegyében működő járásbíróságokon 4 százalékkal több ügyet fejeztek be tavaly, mint az előző évben. Az ítélőtábla bírói tanácsai 1435 ügyet zárak le tavaly, ami 3,7 százalékos emelkedés 2022-höz képest. A folyamatban lévő ügyek száma, a peres ügyhátralék így csökkent - tudatta az elnök.

A 2020. augusztusi bázishoz viszonyítva országosan csaknem megfeleződött a két éven túli ügyek száma, a Szegedi Törvényszéken 52 százalékos volt csökkenés. Tavaly év végén a Szegedi Ítélőtáblán 19 olyan peres ügy volt, amelyben hat hónapon túl nem született döntés - közölte az OBH vezetője.

Az ítéletek társadalmi elfogadottsága is javult. A Szegedi Törvényszéken az országos átlagot meghaladó a polgári ügyszakban az első fokon lezáruló ügyek aránya, a járásbíróságokon ezek aránya mintegy 90 százalék - tudatta Senyei György.

A Szegedi Ítélőtábla büntetőügyekben hozott döntései közül felülvizsgálati eljárásban egyetlen ítéletét sem helyezett hatályon kívül a Kúria, és csak egyet változtatott meg - mondta.

A bíróságok működési feltételeiről szólva az elnök kifejtette, az OBH a vármegye bírósági épületeinek energetikai korszerűsítésére, jövőbeni beruházások tervezése, illetve bérleti díjakra csaknem egymilliárd forintot fordított tavaly. A Szegedi Törvényszék épülete felújításra szorul, a beruházás elkezdésére azonban nem áll rendelkezésre a szükséges forrás - közölte.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók bérrendezésére vonatkozó kérdésre az elnök elmondta, az igazságügyi alkalmazottak elvándorlása sújtja valamennyi bírósági egységet. A megoldásról folyamatos az egyeztetés, az azonban, hogy a fizetések mikor és milyen mértékben emelkedhetnek, a parlament döntésétől függ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!