Soha nem volt még olyan meleg júniusban Szegeden, mint tegnap

Belföld, 2021.06.25

Sorra dőlnek meg a melegrekordok mind országosan, mind Szegeden. A szakember szerint péntek este hidegfront érkezik, ami körülbelül 10 fokos lehülést hoz, de hétfőtől ismét a kánikuláé a főszerep.

Meteorológia - 2021.06.24.
1901 óta végeznek egzakt hőmérsékleti méréseket mind országosan, mind Szeged környékén – mondja Tóth Béla időjáráskutató. Az azóta ismert adatok alapján június 23-án megdőlt a napi melegcsúcs, ugyanis 36,7 fokig futott fel a hőmérő higanyszála. Ez 0,5 fokkal volt magasabb, mint amit 2002-ben mértek ezen a napon. Június 24-én a havi csúcs is megdőlt, ugyanis júniusban még soha nem volt olyan meleg, mint amit tegnap Fülöpházán mértek. Ez az érték kereken 40 fok volt. Ezzel 0,1 fokkal meghaladta az 1935. június 26-án mért értéket, amit Szerep községben regisztráltak.

Szegeden is megdőlt a havi csúcshőmérsékleti rekord 24-én. Ezúttal egy pontosan 19 éve mért értéket haladt meg a hőmérő. A tegnap mért 38,4 fok 0,3 fokkal volt több, mint 2002-ben ezen a napon. Az előrejelzések sem ígérnek túl sok jót – mondja Tóth Béla. Ma este ugyan érkezik egy hidegfront, ami heves zivatarokat, sőt jégesőt is hozhat magával, ám csak 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet, ráadásul csak ideiglenesen. Hétfőtől ugyanis újra felmelegedés kezdődik, és csütörtökig várhatóan újra forró napok várnak ránk. Július első napján várható jelentős lehűlés, úgyhogy közel egy hétig még meleg napok várnak ránk.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!