Sokan használják az e-rollereket Szegeden

Belföld, 2021.05.26

Május 21-e óta tesztüzemben használhatók Szegeden az úgynevezett Lime rollerek, melyek Budapesten már régóta elérhetők. Úgy tűnik, a szegediek gyorsan megkedvelték az elektromos közlekedési eszközt, de azért vannak problémák a használatukkal.

Lime roller
Az e-rollerek a világ nagyvárosaiban már jól bevált közlekedési eszközök. Kényelmes és gyors mobilitási lehetőséget kínál akár a munkába járás, akár a szabadidős programokhoz kapcsolódó utazáshoz. A roller használatához egy mobil applikációt kell letölteni, melyen keresztül megtalálhatjuk a legközelebbi rollert és a rajta lévő QR-kód beolvasásával már használhatjuk is. A járművet csak felnőttek használhatják, saját felelősségre, a KRESZ előírásait betartva.

Szegeden számos helyen feltűntek a jellegzetes, zöld, fehér, fekete színekben pompázó rollerek. Láthatók az Erzsébet-ligetnél, a Szent István téren, az Anna kútnál, a Széchenyi téren, de a Stefánián is hozzáférhetők. Úgynevezett „piros” és „zöld” zónákat alakítottak ki a városban, így jelzik, hogy hol szabad és hol tilos parkolni a rollerekkel.

Így például a Dugonics téren, a Kárász utcán vagy a Széchenyi téren nem lehet ott hagyni használat után a kétkerekűeket, de akár a Vadasparkhoz, a Mátyás térre vagy az újszegedi füvészkertig is elgurulhatnak vele. Ahol a kerékpáros közlekedés nem megengedett, ott a rollerek sebességét automatikusan lassítja a rendszer.

Komoly gond, hogy olykor Szeged közigazgatási határát is elhagyják a rollerezők, és ott is hagyják a járművet. Volt olyan eset például, amikor az üzemeltetőnek Szentmihálytelekről kellett begyűjtenie egy rollert. Egy járművet pedig az újszegedi Marostői utcában parkoltattak két napig. Hasonló gondok Budapesten is voltak, ott például a BKK sokszor a Dunából halászta ki a járműveket, illetve sokan város szerte "dobálták el" a rollereket, nem kis bosszúságot okozva ezzel többek között a gyalogosoknak. A GPS-el ellátott elektromos rollereket egyébként az SZKT gyűjti be. Részben a fenti okokból kifolyólag úgy tudjuk, hogy a rollereket csak Szeged belterületén lehet használni.  

Fontos tudni, hogy minden kezdő felhasználó 15 perc ajándék utazást kap, emellett a Lime a nyári hónapokban megszervez három közösségi programot, ahol az e-rollerek kipróbálása mellett visszajelzéseket is várnak. A felhasználási adatok és a visszajelzések alapján akár a zónák határát, akár a felvevő pontok, más néven hotspot-ok helyét és számát is változtatni lehet. A tesztüzem után a szegedi városvezetés a lakossági visszajelzések alapján dönt arról, hogy marad-e Szegeden a szolgáltatás.
(Webrádió)

Címkék

Lime Szeged

Galériánk

Lime roller Lime roller
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!