Soltész: a premontreiek továbbra is számíthatnak a kormányra

Belföld, 2021.10.22

A premontrei atyák és nővérek továbbra is számíthatnak a kormányra - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a premontrei szerzetesrend alapításának 900. évfordulója alkalmából rendezett hangverseny előtt.

Soltész Miklós, aki egyben az esemény fővédnöke, azt mondta: az egyház felállt a szovjet rendszer bukása után. A premontreiek újraindultak és fejlődnek Gödöllőn, Zsámbékon, Szombathelyen, Keszthelyen. Templomok újulnak meg és épülnek, Csornán pedig idősotthont hoznak létre - sorolta.

Az elért eredményeket azonban sok minden veszélyezteti az államtitkár szerint, aki kiemelte a neomarxista törekvéseket és "a liberális diktatúrát".

"Emlékezzünk", kik azok, akik "üldözték egyházainkat", és kik azok, akik "ma is fenyegetőznek"! - fogalmazott Soltész Miklós.

"900 évvel a hátunk mögött, újabb 900 évet szeretnénk megélni. Ne hagyjuk, hogy elvegyék ezt a reményt!" - tette hozzá.

Azt mondta, hogy a kommunista elnyomás óriási sebeket ejtett a magyar egyházon, a szerzetesrendeken, így a premontreieken is.

"Derékba akarták törni ezt a csodálatos hazát, derékba akarták törni egyházainkat, és bár részben sikerült is, (...) óriási pusztításokat okoztak, de egyet nem tudnak ezek a sem Istent, sem embert nem ismerők: hogy van Gondviselés" - hangoztatta az államtitkár.

A premontrei rend a 900 éves történelme során sok szépet, de sok keserűséget is megélt, a gyönyörű építések mellett óriási pusztításokat is. Tagjai ennek ellenére örök nyomot hagytak Európán, a Kárpát-medencén, Magyarországon kulturális, építészeti, nevelési és tudományos szempontból egyaránt - jelentette ki.

Soltész Miklós szerint a premontreiek jelenléte "mai világunkra" is nagymértékben kihat.

Az államtitkár köszönetet mondott a tanároknak, a hitoktatóknak.

Jos Wouters, a rend generális apátja, legfőbb elöljárója angol nyelvű beszédében hangsúlyozta: "testvéreik és nővéreik" a rend alapítása óta jelen vannak magyar földön.

Bár a premontreiek száma kicsi, minden kontinensen megtalálhatóak - fűzte hozzá.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!