Soltész Miklós: az egyházi iskolák olyan lelki pluszt adnak a gyerekeknek, amely idővel megtérül

Belföld, 2024.03.21

Az egyházi iskolák olyan lelki pluszt adnak a gyerekeknek, amely idővel megtérül - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön, a megújult és kibővült református általános iskola átadóján, a Veszprém vármegyei Csopakon.

Soltész Miklós elmondta, hogy országszerte közel 30 ezer pedagógus dolgozik egyházi oktatási intézményben, és összesen 260 ezer gyerek jár egyházi óvodába, általános iskolába, középiskolába vagy szakképző intézménybe. Rámutatott, hogy ezekben az intézményekben nemcsak tárgyi tudást, hanem hazafias és istenközeli nevelést is kapnak a diákok, amelyre nagy szükség van a mostani forrongó világban.

A 2012-ben alapított, 8 évfolyamos Csopaki Református Általános Iskola a gyermeklétszám növekedése miatt kinőtte a régi épületet, ezért annak átépítésével és emeletráépítéssel növelték a befogadóképességét. A beruházás 964 millió forint nemzeti forrásból valósult meg.

Soltész Miklós kiemelte, hogy az elmúlt bő egy évtizedben a közoktatás három fontos területén igyekeztek jelentős előrelépést elérni: a tanítók és tanárok anyagi megbecsülésében, a nemzeti és keresztény gondolkodás és nevelés erősítésében, valamint a lepusztult épületállomány javításában. Előbbivel kapcsolatban leszögezte, hogy "sokan sokféleképpen igyekeztek megakadályozni a béremelési törekvéseket, többen még most is visszavonnák", de végül sikerült elindítani a béremelési hullámot, amiért köszönetet mondott azoknak, akik tettek érte és megköszönte a pedagógusoknak a sokéves türelmüket.

Az államtitkár az intézményfelújítások kapcsán megemlítette, hogy nemcsak az egyházaktól elvett, majd visszaadott ingatlanokat, hanem az újonnan induló egyházi óvodák és iskolák épületeit is fel kellett újítani és építeni, és ebbe illik bele a csopaki iskola is.

Kontrát Károly a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy három éve vágtak bele a fejlesztésbe és a sok nehézség ellenére eljutottak oda, hogy a 200 csopaki diák 21. századi körülmények között folytathatja tanulmányait.

Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli református egyházkerületének püspöke igehirdetésében köszönetet mondott a kormánytámogatásért, valamint a településnek, a szülőknek és a gyülekezetnek a segítségét.

Úgy vélte, Istennek kedves minőségi életet garantál az új létesítmény, a szülők és nevelők feladata már csak annyi, hogy a gyerekek kiteljesedő életét kimunkálják. Megjegyezte: egy református iskolában a rendnek és a szeretetnek érvényesülnie kell, hogy nevelni tudják a gyerekeket az Úr tanítása szerint, mert ez a helyes. (FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!