Stumpf Istvánnak és a dékánoknak tapsoltak a Dugonics téren

Belföld, 2021.02.04

Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró nehéz terepen vállalt kormánybiztosságot, hiszen a tüntetésekkel, tiltakozásokkal lázadó felsőoktatásban kell híveket szereznie az új fenntartói modellnek.

SZTE tüntetés Bemutatkozó szegedi látogatásán a Szegedi Tudományegyetem modellváltása ellen tiltakozó diákok, oktatók és szimpatizánsai várták. Hiába. ..

Szerda délután 3 órára hívták össze az SZTE Dékáni Kollégiumát, melyre hivatalos volt a frissen kinevezett kormánybiztos. Stumpf Istvánt azonban hiába várta körülbelül 200 demonstráló (akik hivatalosan csak sétálhattak a járvány miatti korlátozások miatt) és a sajtó munkatársai. Mihálik Edvinnek azonban sikerült egy tiltakozó levelet átadnia a kormánybiztosnak. A szegedi önkormányzati tanácsnok facebook posztjából azonban nem derül ki, hogy a találkozóra hol került sor. A kísérőszövegbe a következőket írta a Momentum politikusa: „Arra kértem, hogy vegye figyelembe az egyetemi polgárság egyértelmű átalakítás ellenességét és kérje meg Rovó rektort, hogy írjanak ki új szavazást a modellváltásról!”

Ezt akarta elérni az egyetem központi épülete előtt tiltakozó tömeg is, mely a VVL-Veritas Virtus Libertas csoport felhívására érkezett délután 3-ra a Dugonics térre. Mivel valószínűleg időközben megkezdődött a Dékáni Kollégium ülése, a tiltakozók igyekeztek magukra felhívni a figyelmet, így tapsolni kezdtek. Körmendi Zoltán, a VVL nevében azt nyilatkozta, hogy minden igyekezetük ellenére nem tudnak kapcsolatba lépni az egyetem vezetésével. Azt mondta, hogy megkereséseikre választ se kaptak, ezért választották a véleménynyilvánításnak ezt a módszerét. A negyedéves egyetemista hozzátette, hogy mivel online oktatás folyik az SZTE-n, nagyon nehéz megszervezni egy tiltakozó akciót. Ennek ellenére sikerült most jelezniük, hogy a diákok és a tanárok jelentős része nem támogatja az egyetem modellváltását.

Hasonló véleményen volt Szekeres Dániel, a gazdaságtudományi kar hallgatója is. Szerinte az Orbán-kormány saját kádereit akarja beültetni a fontosabb felsőoktatási intézmények kuratóriumaiba, ahonnan lényegében nem lehet őket kitenni akkor sem, amikor esetleg megbízóik már megbuktak politikailag. Szeretnék elérni a diákok, hogy a zavaros körülmények közt született szenátusi döntést, mely szerint az egyetem vezetése támogatja a modellváltás, semmisítsék meg, és tartsanak egy olyan szavazást, amely szabályos keretek között zajlik. A demonstrációt a rendőrség kérésére délután 4 órakor befejezték a résztvevők, akik azt ígérték, hogy tiltakozásuk addig tart, amíg törvényes keretek között meg nem születik a döntés a Szegedi Tudományegyetem jövőjéről.

Borítókép: Iványi Aurél
(Webrádió)

Galériánk

SZTE tüntetés SZTE tüntetés
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!