Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Belföld, 2024.04.16

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

Sulyok Tamás Lengyelországban Sulyok Tamás a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalin tiszteletére adott díszvacsoráján azt mondta, a Nobel-díjas kutató fantasztikus sikere bátorítást ad mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára akarnak lépni. Megharcolt szakmai pályájával ösztönző erőt sugároz mindenkinek, aki saját hivatásában és munkájában legyűrhetetlennek tűnő nehézségekkel szembesül.

Karikó Katalinnál folyamatosan tapasztaljuk, hogy nagy felelősségérzettel viseltetik hazája iránt. Ez a valódi hazaszeretet, amely nem harsány, nem kérkedő, hanem mély, igaz és szívből jövő - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Sulyok Tamás úgy fogalmazott, Karikó Katalin nem tartozik, mégis visszaad. Hazahozza tudását és velünk osztja meg szakmai sikereit. Hazahoz mindabból, amit saját erővel, kitartással és fáradsággal szerzett meg. Munkája gyümölcsét teszi közkinccsé, saját dicsőségét osztja meg a hazájában.

Az államfő arra utalva, hogy a kutató a Nobel-díjjal járó összeget egykori egyetemének adományozta, közölte, nagylelkű felajánlását a Szegedi Tudományegyetem polgárai sohasem feledik.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra: Szentgyörgyi Albertet Szegedről jött "új hódítóként" emlegették Nobel-díja átadásán.

Sulyok Tamást külön büszkeséggel tölti el, hogy egy újabb Szegedről indult "hódítót" köszönthet, aki híressé teszi a gyönyörű várost, büszkébbé közösségét és nevesebbé egyetemét.

Az államfő azt kívánta, Szeged és az egyetem teremje a hasonló szakmai sikereket elérő magyar tudósok garmadáját. Újabb és újabb "hódítókat", akik felérnek a tudomány csúcsaira.

Karikó Katalin - aki nem is kívánta titkolni, hogy rendre meghatódik a Szegeden őt fogadó szeretettől - úgy fogalmazott: "úgy érzem egy vagyok közületetek".

A kutató szerint az általa elért eredmények, munkásságát elismerő díjak azokhoz is tartoznak, akik egykor írni, olvasni tanították vagy oktatták az egyetemen. Azért is hozta el kitüntetését Szegedre és adományozta az azzal járó összeget az egyetemnek, hogy megossza mindenkivel, aki részese volt, és gondolatban azokkal is, akik már nincsenek velünk.

Mint mondta a jövő nemzedéket szeretné inspirálni. Nem a díj a fontos, hanem hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és ha elértük azokat, újabbakat keressünk - hangsúlyozta.

Fotó: Archív/MTI
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!