Svájci elnök: fontos erősíteni az európai kontinensen az összetartást és a párbeszédet

Belföld, 2024.04.19

Fontos erősíteni az európai kontinensen az összetartást és a párbeszédet - hangoztatta a Svájci Államszövetség elnöke pénteken Budapesten, a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Viola Amherd elmondta, magyar partnerével beszéltek a feszült európai biztonsági helyzetről, az orosz-ukrán háborúról és a júniusra tervezett svájci békekonferenciáról, amelynek célja, elindítani a békefolyamatot, ezért minden jelenlévő ország elmondhatja majd az elképzeléseit és gondolatait a tartós és igazságos ukrajnai béke érdekében.

A megbeszélésen téma volt továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsának, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) és az Európai Tanácsnak a tevékenysége, valamint a közel-keleti helyzet is - számolt be róla a svájci elnök.

Szó esett továbbá gazdasági témákról: a megbízható és előre látható keretfeltételek fontosságáról beszéltek, mivel Svájc Magyarországon az egyik legnagyobb beruházó, 900 vállalatuk 29 ezer munkahelyet teremtett.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy - mint fogalmazott - "a magyar kormány azt tervezi, hogy bizonyos szektorokban külföldi tulajdonosokat magyarországi leányvállalatok értékesítésére bírja", amely intézkedés svájci vállalatokat is érintene.

Erről a kérdésről délelőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett, mert fontos, hogy Svájc és Magyarország eszmecserét folytasson - mutatott rá Viola Amherd.

Az elnök kiemelte, hogy Svájcot és az Európai Uniót (EU) a lényeges kérdésekben azonos értékek és érdekek kötik össze, továbbá Svájc az EU negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere és harmadik legnagyobb beruházója, 1,5 millió uniós és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) területén élő polgár él és dolgozik Svájcban, mintegy 400 ezer uniós polgár ingázik naponta a svájci munkahelyére, ezért a partnerség elsődleges fontosságú.

A kapcsolatok erősítése érdekében márciusban a Svájc és az EU közötti kapcsolatok új fázisba léptek, és tárgyalások kezdődtek a svájci vállalatok akadálytalan hozzáféréséről az unió belső piacához, a fogyasztók védelméről, a munkaerőpiac-orientált bevándorlásról, a bérek védelméről, valamint az egészségi kockázatok közös leküzdéséről - ismertette az elnök.

Viola Amherd a békekonferenciával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy az előkészületi munkák gőzerővel folynak, a meghívásokat a következő napokban küldik ki.

Az eseményt egy első lépésnek szánják a párbeszéd és a békefolyamat elindításában. Nem feltételezik, hogy a végére békét kötnek a felek, most a folyamat elindítását tartják a legfontosabbnak - emelte ki.

A migrációs nyomásra vonatkozó kérdésre azt mondta, ez Svájcot is érinti, az országban ugyanis nagyon magas a külföldiek aránya. Ezért sokat fektetnek az integrációba, hogy a külföldieket jól be tudják vonni az ország életébe, hogy ne legyenek gettók, elkülönült külföldiek lakta részek, amelyek nem integrálódnak - mutatott rá.

Elmondta azt is, hogy aggódnak a geopolitikai helyzet miatt, ezért a válság és konfliktuszónákban sokat tesznek a béketeremtés, a béke megőrzése érdekében, valamint humanitárius támogatást nyújtanak, hogy az emberek a saját hazájukban rendelkezhessenek perspektívával, és ne kelljen elhagyniuk az országukat.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!