Szabó Győző Szelim pasa szerepében lép színpadra Szegeden

Belföld, 2021.07.17

A megbocsátásról szól Wolfgang Amadeus Mozart klasszikus operája, a Szöktetés a szerájból – mondja a rendező Juronics Tamás. A darab főpróbáján az is kiderült, hogy Szabó Győző nagyon élvezi a munkát az operaénekesek társaságában.

Szabó Győző - Szöktetés a szerájból
Igazi sztárparádé a Szöktetés a szerájból szereposztása. Szelim pasát például Szabó Győző alakítja, igaz nem énekel az előadásban. A főpróba előtt néhány gondolatot is megosztott a sajtóval az ismert színész. Azt mondta, hogy sok mindent kipróbált már életében, de operában még nem szerepelt. Nagyon élvezi a munkát a társulattal, melyben a kiváló énekesek mellett kissé zavarban érzi magát, hiszen az ő énektudása nagyon messze van attól, amit például Kolonits Klára produkál, aki Konstanze szerepét alakítja.

Szabó Győzőt megkérdeztük arról is, hogyan érezte magát a Dilemma című rövidfilm forgatásán, amelyet a szegedi Ódor Enikő rendezett. A vizsgafilm olyan témát dolgoz fel, amely egyre aktuálisabb, hiszen egy apa-fiú konfliktus áll a középpontjában. A színész szerint sok ilyen aktuális témát feldolgozó filmet kellene készíteni, és örült, hogy részt vehetett ebben a munkában. Most azonban itt van az új kihívás előtte, hiszen Szelim pasát kell megjelenítenie a színpadon.

A darabot rendező Juronics Tamás néhány mondatban bemutatta az operát, amelyet egy valós történelmi esemény ihletett. Korábban Szelim pasát gonosz vén embernek mutatták be a különböző rendezések, de ő igyekszik bemutatni az érző, önmagával küszködő nagy hatalmú embert, akinek lelkét megindítja a Konstanzével való találkozása. Mint általában Mozart műveit, ezt az operát is hosszú áriák jellemzik, ezért nagyon nagy kihívás az énekeseknek a háromfelvonásos darab.

Kolonits Klára Mozart operák alakjainak megszólaltatásával indította karrierjét, így számára ez a női főszerep már ismert volt. Ettől még nagyon nagy feladat számára Konstanze alakjának megformázása, és nagyon készül az előadásra. A darabot egyébként már többször játszották Debrecenben és Győrben, és Szegeden is szerepel majd a színház őszi műsorprogramjában. Aki azonban előbb szeretné látni és hallani Mozart klasszikusát, az megteheti július 23-án és 24-én, ugyanis ezen a két napon játsszák az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A kettős szereposztás miatt 23-án Kolonits Klára alakítja Konstanzét, 24-én Ferenczy Orsolyát láthatja és hallhatja ebben a szerepben a közönség. Pedrillo szerepét 23-án Szerekován János alakítja, 24-én pedig Tötös Roland lép színpadra ebben a szerepben.
(Webrádió)

Címkék

Szöktetés a szerájból Szabó Győző Juronics Tamás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!