Szabó István: évezredek alatt egybeforrt a katonaság és a sport

Belföld, 2022.05.20

Évezredek alatt egybeforrt a katonaság és a sport; a régi idők katonáinak a legfőbb fegyvere - ahogyan ma is - az egészsége, fizikai állóképesége és kifogástalan mentális állapota, akaratereje volt - mondta Szabó István honvédelmi államtitkár a honvédség idei toborzó- és emlékfutásának befutóján pénteken a budapesti Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ kertjében. A rendezvényen felavatták a magyar katonaolimpikonok emléktábláját.

Szabó István hozzátette: az idei emlékfutás a 174. születésnapját ünneplő Magyar Honvédségnek állít emléket, azoknak a dicső hősöknek, magyar katonáknak, akik életüket adták a magyar szabadságért és függetlenségért, "akikhez igazodunk".

Az államtitkár megjegyezte: a futás célja nemcsak az volt, hogy a Magyar Honvédségnek toborozzanak, hanem az is, hogy népszerűsítsék az egészséges, sportos életmódot. Reményét fejezte ki, hogy sok fiatal kapott kedvet a sportra, az egészséges életmódra és ahhoz is, hogy "ilyen sportos és fegyelmezett katonaközösséghez tartozzon".

A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör által szervezett toborzó emlékfutás május 6-án, a magyar sport napján indult, a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák 1800 kilométert futottak és 219 települést érintettek. A futás során érintett településeken belül bárki csatlakozhatott a katonákhoz, az egyes helyszíneken bemutatókkal, véradássál, megemlékezésekkel, kulturális programokkal várták az érdeklődőket.

Szabó István beszédében a katonaság és a sport egybeforrása kapcsán elmondta, a jó katonának tudnia kellett hosszú meneteket végrehajtani felszereléssel, lovagolni, úszni, különböző fegyvereket használni és ismernie kellett a közelharc technikáit is.

A katonaság mindig is egész embert kívánó hivatás volt és ehhez a sport nélkülözhetetlen - jegyezte meg, hozzátéve, a katonai kiképzés alapeleme volt a sport, így tudták felkészíteni a katonákat, hogy készek legyenek feladatukat végrehajtani, és ezért voltak az első sportversenyek résztvevői alapvetően katonák.

Hozzátette: a katonák ma már másfajta szolgálatban vesznek részt, de ugyanolyan elengedhetetlen része kell, hogy legyen az életüknek a sport és a fizikai felkészültség.

Elmondta: a magyar egyetemes sportot mindig is meghatározták a magyar katonaolimpikonok, az újkori olimpiákon 163 katonasportoló vett részt, 32-en aranyérmet is nyertek, 25-en egyéb érmet szereztek és több mint 20 katonasportoló pontszerző helyet ért el. Felidézte: az 1900-as párizsi olimpián Gregurich Ámon alezredes, vívó volt az, aki az első magyar katona volt, aki pontszerző helyet ért el olimpián.

Megjegyezte: egy évvel ezelőtt alakult meg a Katonaolimpikonok Baráti Kör, amely feladatának tekinti ennek az örökségnek a megőrzését, ápolását, ismertté tételét és ezért avatják fel most a katonaolimpikonok emléktábláját.

Nagyon sok közös tulajdonsága van a sportolóknak és katonáknak: fegyelmezett és tudatos életmódot követel meg mindkettő, vasakarattal készülnek fel a megpróbáltatásokra, és bátran, hősiesen teljesítik feladatukat - emelte ki az államtitkár, aki a Katonaolimpikonok Baráti Kör elnöke is egyben.

Szabó István a rendezvényen Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével felavatta a magyar katonaolimpikonok emléktábláját, amelyet az épület oldalán helyeztek el. Az emléktáblát Berta Tibor dandártábornok, katolikus püspök és Mészáros László protestáns vezető esperes áldotta meg.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!