Szakorvos: az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése

Belföld, 2023.03.21

Az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése a korszerű készítményeknek köszönhetően - mondta a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy keddi online sajtótájékoztatón.

Mikala Gábor elmondta, a mielóma a ritka betegségek közé tartozik, de a rosszindulatú hematológiai betegségek között a második leggyakoribb. Évente ötszáz új beteget diagnosztizálnak, és körülbelül 2500-an élnek ezzel a betegséggel.

A mielóma multiplex a csontvelőben lévő plazmasejtek rosszindulatú elfajulásával létrejött betegség, felismerése nehézkes, hiszen több tünet együttes jelentkezésénél gondolnak csak a szakemberek erre a betegségre - emelte ki.

Ismertetése szerint kezdetben a betegség gyakran nem okoz tüneteket, a panaszok közül általában a csontfájdalom jelentkezik, leggyakrabban derék- vagy hátfájással fordulnak orvoshoz a betegek. Gyakori tünet még a fáradékonyság, fogékonyság a különféle fertőzésekre, a nehézlégzés, továbbá a levertség, a sápadtság, a testsúlycsökkenés, a hőemelkedés és az éjszakai izzadás.

A mielóma multiplexnek számos komoly szövődménye alakulhat ki, például csonttörés, veseelégtelenség, vérszegénység, plazmasejtes leukémia, neuropátia - tette hozzá.

Mikala Gábor kiemelte, a mielóma multiplex nem gyógyítható, de az elmúlt évtizedben kifejlesztett új gyógyszereknek köszönhetően a betegek túlélési esélyei jelentősen megnőttek. A kezelést szolgáló új gyógyszerek eredményei biztatóak - mondta, hozzátéve, hogy az 1990-es években a betegek 1-3 éves túlélése mára, az új terápiák elérhetőségével akár 8-10 év is lehet jó életminőség mellett.

Hozzátette: a régióban, így Magyarországon is a terápiás hozzáférés jellemzően néhány év késéssel követi az amerikai és a nyugat-európai protokollt. Magyarországon előnyt jelent a betegeknek, hogy nagy számban végeznek célzott klinikai vizsgálatokat, és az ezekben való részvétel sok érintett számára gyors hozzáférést tesz lehetővé akár a legújabb és legköltségesebb terápiákhoz is.

A szakember elmondta azt is, hogy a betegség elsősorban idősebb korban fordul elő, a diagnózis felállításakor az átlagos életkor 70 év, a betegek kevesebb mint 2 százaléka 40 év alatti.

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében jelenleg a hazai mielómás betegek mintegy 15 százalékát kezelik. A főorvos szerint az a leghatékonyabb, ha a mielómás betegeket azokban a terápiás centrumokban gyógyítják, ahol a teljes terápiás paletta hozzáférhető. Magyarországon jelenleg 8-10 ilyen központ működik.

Magyar Ágnes, a Mielóma Multiplex Online Betegtámogató Csoport vezetője elmondta, a csoport hiánypótló szerepet tölt be a betegek életében a betegségspecifikus betegszervezet híján. Szerinte a mielóma kezelése akkor lehet igazán sikeres, ha a betegek a megfelelő ellátás mellett hiteles tájékoztatást megkapnak a felmerülő kérdésekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!