Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar huszár lelke ma is él

Belföld, 2024.05.10

A magyar huszár lelke ma is él, itt él a katonai pályát választó magyar fiatalokban, minden hivatásos és tartalékos katonában, csak a technika, a környezet változott körülöttünk - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Karcagon.

"Non alius regit", azaz nem más kormányoz. Ez volt ez fölírva annak a zászlónak az egyik oldalára, amely alatt Fabriczy Kováts Mihály, Karcag város szülötte harcolt - idézte fel a miniszter az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt magyar huszárezredes születésének 300. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, koszorúzáson, hozzátéve: aktuális ez a mondat ma is, az önkormányzati és főleg az európai uniós választások előtt.

"Ne más kormányozzon! Én így fordítom magamnak ezt, ennek az aktualitását nem hagyhatjuk figyelmen kívül" - fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: Fabriczy Kováts Mihály 16 évesen huszárnak állt, több nemzet haderejében szolgált. Abban a korban tehette a nemzetünket és fegyvernemünket világhíressé, amikor fénykorát élte ez a harcmodor, Európa és Amerika harctereire is el tudta vinni a magyarság hírét.

A huszár "egy nagyszerűen rögtönző szélvész"; gyorsan lovagoló, de főleg ugyanilyen gyorsan gondolkodó, minden helyzetből önmagát kivágni képes katona - jelentette ki, megjegyezve: "ilyenek vagyunk mi, kun magyarok, magyar kunok".

Kitért arra, hogy Fabriczy Kováts Mihály szolgált a francia hadseregben, aztán legnagyobb ellenfelénél, Nagy Frigyesnél, de mindig magyar ruhában és magyar huszárok között töltötte azt az időt. Elment Amerikába a szabadságért harcolni, "nem bírta a három sas körme közötti időt - a porosz, az orosz, az osztrák sas karmai között" -, és lengyel barátjával, Pulaski gróffal az amerikai függetlenség érdekében használta csodálatos tudását - idézte fel a miniszter.

Az általuk kiképzett régió lovassága az amerikai hadsereg első reguláris lovas alakulata volt, és a világot megtanította arra, mi az a "huszár bravúr" - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte Orbán Balázs Huszárvágás című könyvét, amely nem véletlenül kölcsönzi azt a magyar nemzetre jellemző különlegességet, hogy "nagy nemzetközi kataklizmák, globális világhatalmi erők egymással való versenyének felgyorsulásakor sajátos módon vágjuk ki magunkat a csávából: egy huszárvágást alkalmazunk".

Hangsúlyozta: ez talán soha nem volt ilyen aktuális, mint ma, amikor a világméretű versengés újraindul, blokkok jönnek létre a világban.

"Mi emlékszünk jó páran azokra az időkre, amikor valamelyik blokknak mi éppen akkor a nyugati szárnyán voltunk, most pedig könnyen lehet, hogy egy másik blokknak a keleti végén leszünk" - közölte, hozzátéve: ezt el kellene minden erővel kerülni, erről is szól az európai parlamenti választás.

A honvédelmi miniszter kiemelte: egy ilyen, létszámában kicsi, de tehetségében, történelmében, hagyományaiban nagy nemzet akkor tud a legjobban szárnyalni, hogy ha nincsen bezárva valaminek a szélére, hanem az összeköttetések középpontjában áll, erre kell törekedni.

"Ehhez segít egy huszárvágás is, olyan huszárvágás, amelyre a világot Fabriczy Kováts Mihály tanította" - mondta.

Szólt arról, hogy - már évek óta és az ő vezetése alatt - egyre nagyobb erőkkel működik a huszár osztály. Van magyar lovas alakulat, huszár alakulat újra a magyar hivatásos haderőben - jelentette ki, jelezve, ezt a szellemet nem csak a legendákban és a hagyományok között, de a haderő hivatalos szervezetében is fenn fogják tartani; "szükségünk is van erre".

Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP), Karcag polgármestere arról beszélt, hogy Fabriczy Kováts Mihály a szabadság utáni vágyat, az azért való küzdeni akarást már gyermekkorától megtapasztalta. Élete során, minden szolgálata közben hű maradt magyarságához, a szülőföld szabadságának szeretetéhez.

"Személye az önmegvalósítás, az önerejéből felfele ívelő életpálya mintapéldája" - mondta, kiemelve, hogy a huszárezredes emlékét méltó módon őrzik.

Az eseményen jelen volt F. Kovács Sándor és Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, valamint Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is.

A megemlékezést és koszorúzást emlékbélyeg-kibocsátási ceremónia követte a karcagi városházán.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!