Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar katonák bizonyították rátermettségüket

Belföld, 2023.05.30

A magyar katonák bizonyították rátermettségüket, azt, hogy bízhatunk bennük, rendületlenül helytállnak, bármilyen feladat elé is kerülnek külföldön vagy itthon - mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Koszovóban megsérült katonákat hazaszállító repülőgép landolását követően újságíróknak.

Koszovóban megsérült katonákat szállítottak haza A 12 sérültet szállító katonai gép nem sokkal délután 3 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A miniszter a gép érkezése után a fedélzeten néhány szót váltott a katonákkal.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt követően újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a magyar katona ismét helytállt, hősiesen teljesítette kötelességét.

"Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt került az a magyar manőverező század bevetésre tegnap Koszovóban, amelyik a tüntetőkkel került összetűzésbe" - közölte.

A miniszter elmondta: "összesen 27 sérültünk van, 12-en jöttek a repülőgépen most".

Közölte azt is, mindenkinek, a súlyosabb sérülteknek is stabil az állapotuk, életveszélyes sérült nincs. A hazaérkezett sérültek találkozhatnak családtagjaikkal, majd a Honvédkórházba szállítják őket.

A miniszter kitért arra: a katonák elmondták neki, hogy "az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt".

A magyar katonák a sérülésük ellenére is bátran helytálltak, többen - akik erre képesek voltak - visszamentek a feladat végrehajtására - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: Magyarország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, Magyarország nemcsak diplomáciailag, gazdaságilag, de katonailag is jelen van, a NATO által biztosított KFOR-misszió keretében.

Emlékeztetett: ez a misszió jelenleg olasz parancsnokság alatt áll, korábban Kajári Ferenc vezérőrnagy volt a KFOR parancsnoka.

Elmondta, Kajári Ferenc most a Honvéd Vezérkar főnökének helyetteseként győződött meg a magyar katonák feladatteljesítéséről, a sérültek ellátásáról és biztonságos hazaszállításukról.

A tárca vezetője kiemelte: a kormány és személy szerint ő is rendkívül büszke arra, hogy a magyar katonák bizonyították rátermettségüket, azt, hogy bízhatunk bennünk és rendületlenül helytállnak, bármilyen feladat elé kerülnek külföldön vagy itthon.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a hazaérkezett 12 sérült közül 11-en a hódmezővásárhelyi Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál szolgálnak, egyikük pedig tartalékos katona.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára.

A sérült magyar katonákért hétfő este indult a honvédség repülőgépe, amelynek fedélzetén ott volt Kajári Ferenc.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Koszovóban megsérült katonákat szállítottak haza Koszovóban megsérült katonákat szállítottak haza Koszovóban megsérült katonákat szállítottak haza
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!