Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország sem katonát, sem fegyvert, sem pénzt nem ad a NATO ukrajnai missziójába

Belföld, 2024.06.13

Magyarország sem katonát, sem fegyvert, sem pénzt nem ad a NATO ukrajnai missziójába, azonban nem is blokkolja azt - erősítette meg a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött csütörtöki videójában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NATO honvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára indulását megelőzően a repülőtérről jelentkezve azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai, történelmi megállapodása értelmében Magyarország kimarad az Ukrajna támogatására tervezett koordinációs NATO misszióból, hiszen garanciát kapott a NATO főtitkárától arra, hogy ebben nem kell részt vennie.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a többi szövetséges számára lehetővé teszi, hogy "elhatározásukat végrehajtsák".

Magyarország a NATO elkötelezett, lojális és megbízható szövetségese, "Ukrajnába azonban nem megyünk" - hangsúlyozta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzáfűzte, hogy a kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és Brüsszelben is azokat az elveket fogja képviselni, hogy "Magyarország kimarad, de jó szövetséges".

"A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát" - hangoztatta a tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!