Szántó Éva: történelmi jelentőségű lesz Szegeden az evezős Eb és olimpiai kvalifikációs verseny

Belföld, 2024.02.27

Történelmi jelentőségű lesz Szegeden az evezős Európa-bajnokság, valamint kontinentális olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regatta a magyar szövetség alelnöke szerint.

Magyarország 53 éve már rendezett Eb-t, kvalifikációs versenyt viszont még soha. A sportág nemzetközi szövetségénél a végrehajtó bizottság tagjaként tevékenykedő Szántó Éva kedden az M4 Sporton kiemelte: történelmi jelentőségű lesz az április 25. és 28. között a Maty-éren sorra kerülő esemény, amelyet március 16-án válogató előz meg, ugyancsak Szegeden.

"Örülünk, hogy ez a pálya, amely már bizonyított sárkányhajóban, illetve leginkább kajak-kenuban, és nemzetközi elismertségre tett szert, most megmutathatja egy másik arcát" - fogalmazott Szántó Éva. Kiemelte: az Eb az idei év egyik legfontosabb viadala az olimpiát megelőzők közül a sportágban, így nagy várakozás övezi.

"Nagyon bízom benne, hogy a hazai pálya előnyeit pozitív értelemben kihasználva sikerül kvótákat szereznünk a párizsi olimpiára." - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a férfi egypárevezősöknél a harmadik olimpiai részvételéért harcoló Pétervári-Molnár Bendegúznak nehéz dolga lesz, mivel három kvótát osztanak a kontinentális kvalifikáción, ezen kívül még egy lehetőség lesz a végső világkvalifikációs versenyen az indulási jog megszerzésére.

"Nagyon erős nemzetek fognak odakerülni, kiélezett, nagy verseny lesz, élet-halál kérdése." - fogalmazott.

Szántó Éva hangsúlyozta, a sportág legendás alakjának számító, olimpiai és világbajnok szlovén Iztok Cop segíti a "nagy munkabírású" Pétervári-Molnár felkészülését, a szakembertől pedig azt reméli, hogy az eddig hiányzó apróságok pótlásával tudja segíteni a magyar evezős előrelépését.

Elmondta, hogy női egypárevezősben, női és férfi könnyűsúlyú kétpárevezősben is megpróbálkoznak a kvótaszerzéssel, előbbiben szintén három, utóbbiaknál két-két indulási jog talál gazdára.

A várakozások szerint 35 ország versenyzői szerepelnek majd az eseményen, amelyet magyarországi egyetemek nyolcasainak betétfutama színesít majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!