Szegeden is látni lehetett a sarki fényt

Belföld, 2023.11.05

A sarki fény meglehetősen ritka vendég Szegeden, egy erős napkitörésnek köszönhetően azonban a megyeszékhelyen is megcsodálhattuk ezt a káprázatos égi jelenséget.

Sarki fény A sarki fényt azonban nem csak Szegeden, hanem az ország szinte valamennyi helyéről meg lehetett csodálni. Szegeden kora este, negyed 7 körül volt leginkább intenzív, ahogyan lilás-vöröses fénnyel tűnt fel az égbolton. A nem mindennapi égi jelenség egy igen erős napkitörésnek volt köszönhető, amelynek plazma- és részecskefelhője vasárnap este érte el a föld magaslégkörét. A Skandináv államokhoz képest Magyarországon viszonylag ritka az Aurora Borealis. Magyarországon a vasárnapihoz hasonló, éles sarki fényt ritkán látni és elsősorban ősszel fordul elő.  

A sarki fény egyébként akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe. A napszélnek ugyanakkor negatív hatásai is vannak, hiszen megzavarhatja a földi elektronikus berendezéseket és zavart okozhat a navigációs műszerek működésében is.  

Fotó: Illusztráció/MTI
(Webrádió)

Címkék

Északi fény Sarki fény Aurora Borealis Szeged

Galériánk

Sarki fény Sarki fény Sarki fény
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!