Szegeden is óvintézkedéseket hoztak

Belföld, 2020.03.15

Újabb, 14 pontból álló intézkedés csomagot jelentett be Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse, illetve megelőzze a koronavírus járvány tömeges megjelenését a megyeszékhelyen.

Szegedi városháza
Péntek este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy hétfőtől átalakul az iskolai élet, a diákok nem mehetnek be az intézményekbe, digitális oktatás lesz. Több település vezetője döntött úgy, hogy önkormányzati fenntartású óvodákat és bölcsődéket is bezárják. A hét közepétől Szegeden is így lesz.

Hétfőn és kedden minden óvoda és bölcsőde nyitva lesz, szerdától azonban nyári munkarendre állnak át az intézmények, vagyis csak egy részük fogadja a gyermekeket. Egy hét múlva pedig meglátjuk mi lesz a szülők igénye, azoknak, akik nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét, biztosítjuk azt – mondta Botka László, Szeged polgármestere a városi televíziónak adott interjújában. Szegeden 45 önkormányzati fenntartású óvoda van, emellett 13 egyházi és alapítványi intézmény is működik a városban. Bölcsődéből összesen 13 van, kisebb magánbölcsődékkel együtt, ám az önkormányzati bejelentés minden intézményre vonatkozik.

Az iskolák esetében az önkormányzat feladata a közétkeztetés biztosítása, ezt a bezárt iskolákban is megteszik ezt, a szülők igényeinek megfelelően. A szülőknek az ETELKA-rendszerben kell jelezniük igénylik-e az étkezést. A legtöbb szegedi iskola facebook oldalán és a Kréta rendszerben is értesítette a szülőket a változásokról, valamint arról, hogy a digitális oktatás kidolgozása a jövő hét feladata lesz, amint tudnak részleteket, értesítik a szülőket. Botka elmondta, hogy az önkormányzat cégeinél lehetővé teszik az otthoni munkát azoknak, akik otthonról is el tudják végezni munkájukat, és akiknek kiskorú gyermeke van. Emellett azt is bejelentette, hogy bezárnak a szegedi városi kulturális és sportintézmények. Ez vonatkozik a Somogyi Könyvtárra és fiókintézményeire, a Szent-Györgyi Albert Agorára, az IH Rendezvényközpontra, a Szegedi Nemzeti Színházra, a Belvárosi Mozira, a művelődési házakra és a vadasparkra is. Az önkormányzati sportintézményekbe csak a hivatásos versenyzők mehetnek be, az Anna Fürdőbe pedig az OEP által támogatott gyógyászati céllal érkezők. A tömegközlekedés a nyári menetrendre áll át, körülbelül 92 százaléka jár majd a járatoknak szerda reggeltől.

A kormányablakokban is korlátozásokat vezet be a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Arra kérik a kormányablakok ügyfeleit, hogy lehetőség szerint időpontfoglalással menjenek ügyet intézni, e nélkül csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a kormányablakokat. A kormányablakok hétfőn nyitják meg az új foglalható időpontokat, ezzel párhuzamosan kevesebb olyan ügyfelet tudnak majd fogadni, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek. Időpont ügyfélkapuval az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon foglalható. A kormányablakokban és más ügyfélszolgálatokon korlátozhatják a bent tartózkodók maximális létszámát. Kérik ügyfeleiket, hogy az ügyféltereken kívül, egymástól kellő távolságot tartva várják meg, amíg sorra kerülnek. Az elkészült okmányokat az eddigiekkel ellentétben nem személyesen kell átvenni a kormányablakokban, illetve a postán vagy a kézbesítőtől, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat. A közösségi oldalakon szinte minden nap találni olyan információt, mely szerint a város valamely intézményében van koronavírusos beteg. Csongrád megyében egyelőre nem mutattak ki koronavírust egyetlen esetben sem. Ebben a pillanatban sem Szegeden, sem a megye más településén nincs koronavírusos megbetegedés. Az országban eddig 32 koronavírusos beteget diagnosztizáltak, egy személy elhunyt. Az ország több településén van karanténba helyezett család, megyénkben például Székkutason, azért mert egyik tagjuk külföldön, Olaszországban járt.
(Webrádió)

Címkék

Koronavírus Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!