Szegeden is van koronavírusos beteg, Rovó rektor is megfertőződött (Frissítve)

Belföld, 2020.03.22

Több koronavírusos beteg is van Szegeden. Köztük az egyik Rovó László, fül-orr-gégész professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A hírt ma ő maga erősítette meg.

Rovó László
Szombat este elöntötte a magyar médiát az a hír, miszerint egy szegedi orvos is elkapta a koronavírust. Később azt is leírták, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektoráról, Rovó Lászlóról, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatójáról lehet szó. A Szegedi Tudományegyetem sajtóosztályától ma egy óra előtt pár perccel megérkezett a hivatalos válasz, Rovó László közleménye.

A rektor megerősítette, hogy egyike azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében.  

– A hír igaz. Egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vettem részt Dél-Tirolban a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkeztem haza. Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra – fogalmazott Rovó.

Azt is leírta, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvosként utazása, ott tartózkodása, valamint hazajövetele során nem tapasztalt olyan jelet, sem magán, sem a környezetében, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. – Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel – tette hozzá levelében.

Hangsúlyozta, hogy a hazaérkezését követően végzett orvosi munkáját steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint végezte, mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik páciensét fertőzésveszélynek tette volna ki.

Úgy fogalmazott, miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtette a szükséges óvintézkedéseket. –Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok. Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam – fejezte be levelét Rovó László.

Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy Rovó rektor közvetlen környezetében lévő munkatársait is tesztelték koronavírusra, valamint azokat is akik kapcsolatba léptek az egyetemi vezetővel. Úgy tudjuk, hogy a rektori hivatal több munkatársát is behívták tesztelésre, az eredményeket a mai napon kapják meg. Őszintén reméljük, hogy minden eset negatívan zárul. Sajnos Szegeden már több embert is kezelnek koronavírus fertőzéssel. Vigyázzunk magunk, maradjunk otthon!
(Webrádió)

Címkék

Prof. Dr. Rovó László rektor SZTE Szegedi Tudományegyetem Koronavírus Covid-19
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!