Szegedi éveiről is mesélt Karikó Katalin az Európai Parlament nőnapi szemináriumán

Belföld, 2021.03.04

Mint arról korábban beszámoltunk, Karikó Katalin, a Pfizer/BioNTech-vakcina szabadalmát kidolgozó kutató meghívást kapott az Európai Parlament szerdai online sajtószemináriumára. A nőnapra szervezett eseményen női vezetők számoltak be a járvánnyal összefüggő tapasztalataikról, és arról, hogy hol tart szerintük a nemek közötti egyenlőség a környezetükben.

Karikó Katalin
A Szegedről indult tudós Maria Rosaria Capobianchi, kutató, a Lazzaro Spallanzani Virológiai Laboratorium vezetője, valamint Susana Solís Pérez (Renew frakció, Spanyolország) EP-képviselő társaságában beszélt aktuális kérdésekről beszélt szerdán délelőtt. A szeminárium célja az volt, hogy rávilágítson a nőnap közeledtével arra a tényre, hogy a gyengébbik nem képviselői óriási áldozatokat hoznak az élet minden területén a járvány elleni küzdelemben.

„Elképesztő változásokat hozott a koronavírus-járvány – ez a válság pedig egy női válság” – mondta Evelyn Regner, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának elnöke az online szemináriumon. „Az ápolók, az orvosok és a tanárok megnövekedett terhei miatt minden eddiginél több munkát végeztek a nők ebben az időszakban. ” Karikó Katalin saját gyermekkoráról és szakmai indulásáról beszélt az esemény elején. „Egyszerű családunk volt, egyszerű házban éltünk, nem volt se folyóvíz, se tévé nálunk. De az nagyon fontos volt, hogy jó tanáraink voltak: tanítottak nekünk a kristályokról, a kémiáról, és tulajdonképpen ez vonzott engem is a tudományos pályára. ” - mondta a magyar kutató. Szegedi diákéveiről is hosszasan beszélt Karikó Katain: „Nagyszerű volt az egyetemi élet, majd a szegedi kutatóintézetben kezdtem el dolgozni, és már az egyik első projektemben is az RNS-kutatással foglalkoztam. Nagyon fontosnak éreztem azt, amit csinálok, és azt, hogy ez majd milyen hatással lesz mások életére. ” - mondta a biokémikus.

Sajnos a projektjeivel nehezen haladt itthon, azért 1985-ben elhagyta Magyarországot. Eleinte Nyugat-Európa más nagyvárosaiban próbálta ki magát, majd a nyolcvanas években az Egyesült Államokba költözött, és 1989-ben jutott el a Pennsylvaniai Egyetemre. Pályája ekkor teljesedett ki, és ekkor kezdte azokat a kutatásokat, melyek a szabadalmaztatott vakcinák megalkotásához vezetett.

A nők tudományos életben betöltött szerepéről is beszélt, de hangsúlyozta, hogy legalább annyian akarták megkeseríteni a gyengébbik nem tagjai közül az életét, mint amennyi férfi. Fontosnak tartja a nemek közti egyenlőség elérésének célját, és hogy a tehetség kell, hogy döntsön az előrejutásról, és ne az, hogy ki férfi, és ki nő. A nemek aránya egyébként a BioNTechnél elég kiegyensúlyozott Karikó szerint, sőt, „úgy tudom, hogy a cégnél még a vezető pozíciókban is több nő dolgozik, mint férfi”. Szerinte fontos, hogy a férfiak és a nők együtt dolgozzanak a tudományban, hiszen a nők gyakran más szemszögből látnak egyes dolgokat, ez pedig előrébb lendítheti a kutatások eredményeit.
(Webrádió)

Címkék

Karikó Katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!