Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont: tervezik a SZIN megtartását

Belföld, 2021.03.02

Vajon hogyan érintette a járvány és a veszélyhelyzet Szeged egyik legjelentősebb cégét, A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft-t? Hogy néz ki a jelen, mi a túlélés záloga, mik a jövőbeli tervek, lesz-e az idén Szegedi Ifjúsági Napok? Ezekről kérdeztem Jávorszky Iván ügyvezető igazgatót.

IHRK
WR: A rendezvények elmaradása Szegeden titeket érintett az egyik legérzékenyebben.  

J.I.: Ez pontosan így van, hiszen ahogy bejöttél, te is észrevetted azt, hogy lényegileg üres az IH Rendezvényközpont. Sajnos ez hosszú hónapok óta így van. Az utolsó teljes évben, 2019-ben 870 rendezvényünk volt. Már a 2020-as évben is ennek csupán a töredékét tudtuk megtartani.

Bár nyáron egy darabig nyitva lehettünk, de a nyár az nem a  zárttéri események időpontja, tehát akkor sem tudtunk a rendezvényközpontban programokat szervezni, amikor lehetett volna. A színházi estéket is szerettük volna megtartani a Városháza udvarán, mint minden évben korábban tettük. De igazából csak ősszel indult el újra a szezon, azaz indult volna, mert november elején jöttek az újabb szigorítások. Elmaradt az A’Capella Fesztivál, és a máskor nagy sikerű Jazz Napokat sem tudtuk már megtartani.

De azért előtte ősszel voltak konferenciáink, a Pedagógiai esték rendezvénysorozat, és ha kevesebben is, de az emberek is jöttek rá. Nálunk azt mondják még jobb volt a helyzet, mint sok más helyen, de azt lehetett azt hallani, hogy körülbelül harmadannyi jegyet vásároltak meg, mint máskor. Mi azt, hogy a jegyet vásárlók 20-25%-a nem jött el azoknál az eseményeknél tudtuk lemérni, amelyeket még 2020 tavaszára szerveztünk eredetileg, aztán később őszre tevődtek át.

De ugyanezek a nehézségek vonatkoztak a Belvárosi Mozira is, ott viszont nem előre foglalják le a jegyeket az emberek, hanem maximum egy-két nappal a film előtt veszik meg.

A mozi egyik nagy eseményét, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált meg tudtuk ugyan tartani, de külföldi vendégeink személyesen nem tudtak eljönni. Egyébként azt tervezzük, hogy az idén is megtartjuk a Fesztivált.

WR: Mi a helyzet a SZIN-nel?

J.I.: Ugyebár minden bizonytalan, és mi is viccesen azt szoktuk mondani, hogy veszünk egy jósgömböt, és majd azon keresztül megnézzük, hogy mit hoz a jövő. De komolyra fordítva a szót, ahogy tavaly is, idén is úgy tervezzük, hogy megtartjuk a Szegedi Ifjúsági Napokat. Elkezdtük már a tárgyalásokat a lehetséges fellépőkkel. Ez nekik is jó, hiszen stagnál az egész iparág szerte a világon. Így jelenleg mind a külföldi, mind a magyar előadók örömmel veszik a hívásainkat. Vannak már olyan nyári fesztiválok, amelyek szinte biztosan elmaradnak, külföldön már jelentik be ezeket, ezért is tudunk még most sokakkal tárgyalni, mert mi ellenben úgy tervezzük, hogy megtartjuk augusztus végén a SZIN-t. De hogy jöhetnek-e külföldiek, kell-e majd oltási igazolvány, ha igen akkor milyen, ezek még mind nyitott kérdések.

WR: Az anyagi helyzetet tekintve, hogyan sikerült és sikerül jelenleg kigazdálkodni ezt a nehéz lassan egy évet? Kellett-e munkaerőt elküldenetek?

Meg kellett nézni, hol spórolhatunk a kiadási oldalon. A rezsiben persze igen, a munkabérben annyit, hogy részmunkaidőben foglalkoztatunk embereket, 4 órában vagy 6 órában. Olyan javítás, festési munkálatokat tudunk elvégezni, amikre máskor nem jutna idő. A Partfürdőn éppen ezen a héten kezdődtek el a munkálatok, festés, pakolás, takarítás, fűnyírás, ahová olyan kollégákat is irányítunk át, akiknek kevesebb munkája lenne a többi intézményünkben. Szerencsére a Tisza szintje 1 méterrel alacsonyabb volt, mint amit előre jeleztek, így nem öntötte el a Partfürdőt a víz.  

Nem küldtünk el senkit. A nyugdíjas kollégák munkaviszonyát most szüneteltetjük, mindenki másét megtartottuk.

A kultúra nem egy nyereséges műfaj, a világon nincs olyan art-mozi, amely most nyereséges, de a helyi tévék sem ilyenek. Így Mi az önkormányzattól kapunk rendszeresen támogatást. Jól jött a bértámogatás is ezen felül, amely egy időre a bér és járulékok 50%-át jelentette, amennyiben vállaljuk, hogy senkit nem bocsátunk el. Mi ezt vállaltuk. Egészen apró, 1-2 emberes változás azért van a létszámban, de stabilan 100 körül alakul a munkavállalói létszámunk.

WR: A többi szervezeti egységgel kapcsolatban fontos kérdés a média szerkesztőségek összeköltözése. Miért volt erre szükség?

J.I.: Elsősorban a közös szerkesztőség, a hatékonyabb működés okán alakítunk ki a Püspök utcában egy új irodát. Nagyobb terünk lesz az új helyen. 

WR: Mik a közeljövő legfontosabb feladatai? 

J.I.: A felkészülés a jövőre. Különböző csomagokat készítünk elő a családoknak, a cégeknek, hogyan tudjuk behívni őket az IH Rendezvényközpontba, a Partfürdőre, a Belvárosi Moziba, Amennyiben lehetséges lesz, a nyár folyamán szeretnénk a Partfürdőn ismét szabadtéri mozit szervezni. A televízió nézettsége szerencsére nőt az utóbbi időben, valamint a szeged.hu palettája is színesedik. A Laposon pedig már tervezzük szabadstrand megnyitását. Most, ahogy említettem, nem volt nagy árvíz, nem koszos a part, tehát optimisták vagyunk a nyár elejei nyitással kapcsolatban.

Sajnos a teljes átoltottság dátuma teljesen bizonytalan. De az emberek, legalábbis a szabadtéri programokra nagyon szeretnének majd valószínűleg menni, ezt láttuk tavaly nyáron is, amikor rendezhettünk rendezvényeket a szabadban.

Hozzánk tartozik a Belvárosi Mozi is, ott az a nagy kérdés, hogy hogyan alakította át ez az 1 év a mozizási szokásokat az új szolgáltatók és a streaming terjedésének tükrében. De azért egy 15 méteres mozivászonnak, mint ami a Belvárosi Moziban van, még mindig megvan a maga varázsa. A pandémia miatt pedig feltorlódtak a jobbnál jobb filmek, ez is vonzhatja majd az újra megnyíló moziba az embereket.

A többi pedig már a járványhelyzet alakulásának, és az országos és a nemzetközi intézkedések függvénye.

Boros D. Tamás

(Webrádió)

Címkék

Szegedi Ifjúsági Napok SZIN IHRK
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!