"Szegediek" is az idei Artisjus díjazottjai között

Belföld, 2022.12.15

Gyüdi Sándor karmestert, Pleskonics András tanárt, újságírót, valamint Szecsődi Ferenc hegedűművészt is díjban részesítette az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Gyüdi-Pleskonics-Szecsődi-Artisjus Idén 11 pedagógust, valamint 11 előadóművészt részesített elismerésben az Artisjus, a kitüntetések átadására december 14-én került sor. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.
 
A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket.  

2022-ben előadóművészi díjban részesült Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfónikus Zenekar igazgató karmestere, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának óraadó címzetes főiskolai docense.

Pedagógusi díjban részesült többek között Pleskonics András tanár, újságíró, a Szegedi Tudományegyetem Rocktörténet és az ezredforduló szelleme elnevezésű kurzusának elindítója és vezetője. A Könnyűzene történet c. érettségi tantárgy kidolgozója, a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Intézmény pedagógiai szaktanácsadója és óraadó tanára, zenei ismeretterjesztő, népszerűsítő előadások előadója.

Szintén Pedagógusi díjban részesült Szecsődi Ferenc hegedűművész is, A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar egyetemi tanára, a Szegedi Hegedűegyüttes alapítója és művészeti vezetője.

Gratulálunk a díjazottaknak, tovább öregbítik Szeged város hírnevét.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!