Szegedről kérik a szépségiparra vonatkozó korlátozások feloldását

Belföld, 2021.03.25

A legutóbbi szigorítások bevezetése, március 8-a óta is folytatja a munkát a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK). A vállalkozók igényeit összegyűjtik és továbbítják a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé.

CSMKIK logó
A kamarai hozzájárulással kapcsolatban nem tud saját hatáskörben dönteni egyetlen megyei szervezet sem, mivel ezt az Országgyűlés által 2011-ben módosított, eredetileg 1999-ben megszületett kamarai törvény rendelkezik, tehát mindennemű módosítás csak jogszabály-módosítással lehetséges. Ennek értelmében a kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje sem módosult, így az minden évben ez a dátum március 31-e.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások segítése érdekében úgy döntött, hogy az elmaradt kamarai hozzájárulás ügyintézését a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig felfüggeszti. Ügyfélszolgálataik jelenleg zárva tartanak, így most online bankkártyás fizetéssel, vagy átutalással teljesíthető a befizetés. A megyei kamaránál nem állt le a munka a legutóbbi szigorítások bevezetése óta sem, a tavaly tavaszihoz hasonlóan online csatornákon és telefonon várják a vállalkozói megkereséseket. Emellett érdemes feliratkozni a kamara koronavírus hírlevelére is.

A korlátozások miatt számtalan kérdés merülhet fel a vállalkozásokban, melyek megválaszolását tanácsadással segítik. Az ebből a célból felállított munkacsoportunk a [email protected] címen várja a megkereséseket. A legfontosabb, naprakész híreket és információkat emellett a kamara honlapján, a csmkik.hu/koronavirus oldalon olvashatják az érdeklődők. Már eddig is rengeteg kérdés, javaslat érkezett hozzájuk, és ugyanerre számítanak a jövőben is.

Az ügyfélszolgálataik mellett a rendezvények is online térbe kerültek. A tavalyi évben a forrásszerzési információk kerültek előtérbe, idén viszont már a vállalkozások online működését segítő programjaik lesznek hangsúlyosak. Természetesen nem maradnak el a forrásszerzési és pályázati tájékoztatók sem, de úgy látják a kamaránál, hogy a jó gyakorlatok átadása most mindennél fontosabb, hiszen ezzel támogathatják a gazdálkodók működését. Hamarosan lesz is egy ilyen rendezvényük, mely mindenki számára ingyenes. Ahogy a járványhelyzet tavaly tavaszi romlása óta folyamatosan, úgy most is számtalan kérdés és megkeresés érkezik a Csongrád Megyei kereskedelmi és Iparkamarához a vállalkozásoktól. Ezek megválaszolására munkacsoportokat alakítottak ki, melyek a folyamatos tájékoztatás mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán (MKIK) keresztül az illetékes minisztériumok felé is eljuttatta a vállalkozói kéréseket, javaslatokat. Fontos javaslatokat, témákat juttattak el az MKIK-nak, így például a szépségipari korlátozások feloldását is a megyei kamara kezdeményezi. Gyimesi László, elnökségi tag, az MKIK Kisvállalkozásfejlesztési Kollégium delegáltja, aki egyben a Mystic Nails
Hungary Kft. , az egyik az egyik legismertebb műköröm alapanyag gyártó márka tulajdonosa, a cég ügyvezetője kezdeményezte a szépségiparra vonatkozó korlátozások felülvizsgálatát.

A több tízezer szépségiparban dolgozó szakember támogatásával készült javaslatban a kamara segítségével kérte a korlátozok feloldását azon tevékenységek esetében, melyek kiegészítő higiéniai szabályok, védelmi intézkedések betartása mellett biztonságosan folytathatók. Ezáltal egyrészt átláthatóvá, ellenőrizhetővé válna a szépségipari szolgáltatók működése a járványhelyzet alatt is, másrészt a jellemzően KATA adózású, vagyis bértámogatásra nem jogosult vállalkozók pénzügyi nehézségei is enyhülhetnek.

Javasolták még a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályok pontosítását is, mivel a megfogalmazott korlátozások nem értelmezhetők egyértelműen sem a vállalkozások számára, sem az őket képviselő szakmai szervezetek számára. A felmerülő kérdések központi megválaszolása nem biztosított, így egyértelmű szabályok megfogalmazása, kommunikálása szükséges. Fontosnak tartják, hogy a jogkövető vállalkozások ne kerülhessenek versenyhátrányba a joghézagokat kihasználó piaci szereplőkkel szemben. Javasolták továbbá a gazdaságvédelmi intézkedések kedvezményezetti körének bővítését, valamint az Újraindítási Gyorskölcsön igénylési feltételeinek enyhítését. Mivel a korlátozások nem tevékenységi kód szerint kerültek meghatározásra, ezért vannak olyan vállalkozások, akik nem folytathatják jelenleg a tevékenységüket, viszont támogatásra nem jogosultak.

Vállalkozói megkeresésre a vendéglátóipari ágazat újraindításához szükséges támogatásokra vonatkozó javaslatcsomagot is továbbítottak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére felmérést végeztek a turisztikai szektor az újranyitást
követő várható áremelkedésről, megvizsgálva az áremelkedés mértékét, és okait. A gazdasági önkormányzat emellett naprakészen tájékoztatja a Csongrád-Csanád megyei gazdálkodó szervezeteket az aktuális járványügyi intézkedésekről. Emellett kiemelten foglalkoznak azzal is, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozóknak és cégeknek bemutassák a válságkezelést segítő finanszírozás és támogatási lehetőségeket. Ezek között kiemelt helyen szerepelnek a kamaráknál elérhető Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukcióiról, valamint a kamatmentes újraindítási kölcsönről és a különböző bértámogatási programokról szóló híreket, információkat érintő tudnivalók. Idén két pályázatot is kiírt önkéntes kamarai tagjainak támogatására a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége (CSMKIK) a Kamarai Pénzügyi Alapokból. A gazdasági önkormányzat tavaly 78,9 millió forint visszatérítendő támogatást ítélt oda, mellyel több mint 113 millió forint fejlesztést valósíthatnak meg a nyertes Csongrád-Csanád megyei vállalkozások. A most meghirdetett két konstrukció a fejlesztési lehetőségek támogatása mellett a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került nano- és mikrovállalkozásoknak nyújt segítőkezet.

A Gazdaság-, kereskedelemfejlesztési és innovációs pályázati konstrukcióból elnyerhető 80 százalékos támogatási intenzitású visszatérítendő kamatmentes támogatásból gépek, berendezések, eszközök beszerzése, vásárokon, kiállításokon való megjelenés, telephely vásárlás és kialakítás, valamint készlet finanszírozás, illetve innovációs fejlesztések valósíthatók meg. Az 1 éven belül felhasználandó támogatás összege akár 10 millió forint is lehet, ha a vállalkozás legalább 3 éve tagja kamaránknak. A törlesztés futamideje 5 év, így hosszú távú segítséget nyújt a vállalkozások számára.

A Kamarai Pénzügyi Alapok Covid-19 konstrukciója szabadon felhasználható minden olyan kiadásra, mellyel a pályázó vállalkozás a járvány okozta válság reá gyakorolt kedvezőtlen hatását enyhítheti. Erre a kiírásra akkor pályázhatnak a kamara legalább 1 éves folyamatos önkéntes tagságával rendelkező tagjai, ha a járványra visszavezethetően az igénylő nettó árbevételében, üzemi eredményében, rendelésállományában, likviditási vagy egyéb gazdálkodási mutatóban negatív változás következett be. A kamatmentes visszatérítendő forrást 6 hónapon belül kell felhasználni, a támogatás futamideje 2 év. A megyei gazdasági önkormányzat országosan is egyedülálló támogatási rendszere tavaly is népszerű volt. Összesen 15 pályázat nyert el támogatást, melynek segítségével egyebek mellett telephelyvásárlást, bemutatóterem fejlesztést, üzlethelyiség felújítást, számítástechnikai eszközök beszerzését, megújuló energiaforrás beépítését, árukészlet frissítést, elektromos autó vásárlást, innovatív eszköz fejlesztését vagy éppen új termelőberendezés vásárlását valósíthatják meg a pályázók.
(Webrádió)

Címkék

CSMKIK Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!