Szerkesztőségvezetők: az Oraculum 2020 Kft. nem támogatásként, hanem szolgáltatásért kapott pénzt

Belföld, 2023.01.27

Az Oraculum 2020 Kft. nem támogatásként kapta a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentésében megjelölt összegeket,  jogszerűen megkötött szerződéses jogviszony keretében nyújtott szolgáltatást, amelyet számla ellenében egyenlítettek ki a szerződött partnerek - közölték az EzaLényeg szerkesztőségvezetői pénteken az MTI-vel.

Páva Zoltán kiadóvezető és Zentai András főszerkesztő közös közleményükben hangsúlyozták: az EzaLényeg a híresztelésekkel ellentétben nem kapott külföldi támogatásokat, és maga sem támogatta semmilyen politikai párt kampányát. Mint írták, portálrendszerük online és offline hír- és tartalomszolgáltatói munkát végzett, törvényes szerződésesek alapján.

Véleményük szerint a "hazugságokkal" Orbán Viktor és tettestársai a figyelmet akarják elterelni. "A tanárok és diákok lázadása, a sosem látott élelmiszerár-emelkedés, a rekordalacsony születésszám, a kormányzati bénázás miatt kovidban meghalt tízezrek, a politikai célú megfigyelések, a bezáró vállalkozások, az elképzelhetetlen méretűre duzzadt oligarchavagyonok vagy a fideszes végrehajtóbotrány mind olyan dolgok, melyek elfedésének érdekében semmilyen eszközt nem sajnál bevetni az Orbán-rendszer" - fogalmaztak.

A titkosszolgálatok politikai pártérdekekre és kampánycélra való felhasználását pedig "szimpla hazaárulásnak" minősítették a közleményben.

A közlemény kiadói szerint az elmúlt hónapokban összehangolt támadást indított Orbán Viktor rendszere több kormánytól független cég ellen. Az EzaLényeget és annak kiadóját, az Oraculum 2020 Kft.-t folyamatos támadások érik, elsősorban "a fideszes propagandabirodalom részéről". Sajnálatosnak nevezték, hogy "a nem orbáni sajtó" is sokszor kritika és kérdés nélkül veszi át "a fideszes narratívát és az alaptalan állításokat".

Azt állították: "Orbán propagandabirodalmának" állításaival szemben a valóság az, hogy az Oraculum 2020 Kft. nem támogatásként kapta a jelentésben megjelölt összegeket. Jogszerűen megkötött szerződéses jogviszony keretében nyújtottak szolgáltatást, amelyet számla ellenében egyenlítettek ki a szerződött partnerek. Ezeknek a megbízásoknak semmi köze nem volt Márki-Zay Péter kampányához - húzták alá.

Kitértek arra is, hogy szerintük Orbán Viktor az, aki rendszeresen próbálja befolyásolni a külföldi választások eredményét.

Megjegyezték: az EzaLényeg 2019 nyarán kezdte meg működését. Három év kemény munkája bizonyítja, hogy joggal bíztak munkájukban partnereik, és "bárhogy próbálja ezt rejtélyes háttérhatalmi dolognak beállítani a Fidesz", valójában teljesen természetes működésmódja ez egy cégnek.

A titkosszolgálatok bevetésére semmilyen ok és szükség nem volt, a NAV adatbázisában minden adat rendelkezésre áll - jelezték.

"Nem kérdés számunkra, hogy Orbánék veszélyesnek tartják az övéktől eltérő véleményeket, és lehallgatásunk után az elhallgattatásunk is céljuk lett. Minél jobban támadnak minket, annál biztosabbak vagyunk abban, hogy jó utat járunk, és tovább is megyünk rajta" - zárták a közleményt.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) által készített tájékoztatóban, amelyet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján publikáltak szerda reggel, az áll, hogy a korábban ismertté váltnál nagyobb, négymilliárd forintot meghaladó összeget utalt Magyarországra az Action for Democracy (AD).

A tájékoztatás szerint az amerikai szervezet által nyújtott támogatás végösszege 3 174 076 395 forint, ami mintegy 160 millióval több a korábbi tájékoztatásban szereplő adatnál.

Az utalások 34 százalékát, csaknem 1,1 milliárd forintnyit az Ez a lényeg portált működtető Oraculum 2020 Kft. kapta. Ugyanakkor "a cég egy másik, az AD-val azonos célokkal működő svájci alapítványtól további mintegy 900 millió forintot kapott" - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!