SZFE - Alapítvány: politikai bosszú a kancellár kerületi kitüntetésének tervezett visszavonása

Belföld, 2021.02.05

"Kisstílű politikai bosszú", a VIII. kerület polgáraihoz és történelméhez "méltatlan pitiánerség" a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma szerint az, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester vissza szeretné vonatni Szarka Gábor egyetemi kancellár kerületi kitüntetését.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriuma pénteken nyílt levelet juttatott el az MTI-hez, amelyben a testület tagjai megdöbbenésüknek adtak hangot az ügyben.

A józsefvárosi képviselő-testületnek és Pikó András polgármesternek címzett levélben felidézik, hogy Szarka Gábor, az SZFE jelenlegi kancellárja tíz évvel ezelőtt kapta meg a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést.

Mint írják, a kitüntetést Szarka Gábor a Ludovika Campus megépítésében végzett magas színvonalú munkájáért kapta. "Az egyetemi campus a kerület, a főváros és az ország büszkeségévé vált, sokezer hallgató szerzett már ott diplomát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményévé vált, nem kis mértékben nagyszerű létesítményeinek köszönhetően" - áll a levélben.

Mint fogalmaznak, a sajtóban megjelent javaslat Szarka Gábor kitüntetésének visszavonásáról "kisstílű politikai bosszú, a kerület polgáraihoz és történelméhez méltatlan pitiánerség".

A levélben hangsúlyozzák, hogy Szarka Gábor kancellári megbízásának és a feladata ellátása során végzett munkájának minden egyes lépése jogszerű, világos és hatékony. "Azon dolgozik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújuljon, infrastruktúrája, oktatásának tartalma megfeleljen egy modern művészeti egyetemtől elvártaknak" - fogalmaznak a levélben.

Mint kiemelik, az egyetem épületeinek felújítása, az oktatás megújítása, kibővítése Józsefvárost is fogja gazdagítani.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, mint Szarka Gábor kinevezője és munkáltatója kiáll a kancellár mellett, támogatja és elismeri a munkáját - írják, hozzátéve, hogy a polgármester javaslatát "megfélemlítő szándékú, ízléstelen politikai támadásnak" tartják.

A levélben felvetik a kérdést, hogy vajon milyen folyamatokat indítana el az, ha politikusok a korábban adományozott kitüntetéseket kezdenék el visszavonni a napi, aktuálpolitikai számítás és pillanatnyi, tünékeny politikai siker reményében.

"Őszintén reméljük, hogy Józsefváros képviselő-testülete elutasítja a polgármester javaslatát vagy, ami még jobb lenne: maga a polgármester vonja azt vissza" - zárja a nyílt levelet Vidnyánszky Attila, az SZFA kuratóriumának elnöke, valamint Bacsa György, Lajos Tamás, Rátóti Zoltán és Világi Oszkár, a kuratórium tagjai.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!