Szijjártó Péter: a NATO-nak erősítenie kell a terrorellenes fellépését

Belföld, 2024.04.04

A NATO-nak erősítenie kell a terrorellenes fellépését a kelet-nyugati kereskedelem zavartalanságának fenntartása érdekében, ez ugyanis lényeges gazdasági érdeke Európának - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NATO külügyminiszteri tanácsának ülését követő sajtóértekezletén arról is beszámolt, hogy a japán, dél-koreai, ausztrál és új-zélandi kollégák részvételével folytatott tanácskozásnak témája volt a csendes-óceáni térséggel való együttműködés is.

"A világban a terrorizmus jelentette kihívás egyre súlyosbodik. És ez a súlyosbodó terrorizmus egyre súlyosbodó fenyegetést jelent a világ biztonsága, a világkereskedelem működése szempontjából és a kelet-nyugati kapcsolattartás és összeköttetések fenntartása szempontjából" - figyelmeztetett.

"Mi, magyarok nem akarjuk, hogy a világ újra blokkokra szakadjon. Mi azt akarjuk, hogy minél több és minél sűrűbb összeköttetések szőjék át a kelet-nyugati együttműködést" - közölte.

"Márpedig ezeket az összeköttetéseket a Magyarország, a magyar gazdaság számára kulcsfontosságú kelet-nyugati együttműködést súlyosan veszélyezteti a terrorizmus a Vörös-tengeren" - tette hozzá.

Szijjártó Péter ennek kapcsán kifejtette, hogy a jemeni húszi felkelők támadásai nyomán veszélybe került a térségben a tengeri hajózás szabadsága, márpedig rendkívül fontos útvonalról van szó a kelet-nyugati kereskedelemben.

"Ez súlyos csapás a kelet-nyugati kapcsolatokra, drágábbá, hosszabbá, kiszámíthatatlanná teszi a kelet-nyugati szállítások egy jelentős részét, s ezért mi azt az álláspontot foglaltuk el, hogy a NATO-nak igenis erősítenie kell a terrorellenes küzdelmet" - emelte ki.

"És nem engedhetjük, hogy a koronavírus, majd az ukrajnai háború okozta gazdasági sokkok után most egy terrorszervezet okozzon súlyos gazdasági problémákat az európai gazdasági szereplőknek" - húzta alá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kelet-nyugati, a csendes-óceáni, az atlanti-óceáni kapcsolatrendszer fenntartásához, zavartalanságához a terrorellenes küzdelem fokozására van szükség.

Szavai szerint el kell kerülni, hogy a kelet-nyugati áruszállítás újabb sokkot szenvedjen, az ugyanis nagy nehézségeket okozna az európai gazdaság számára.

"Magyarország szoros gazdasági együttműködést tart fenn a távol-keleti országokkal, az onnan érkező beruházások jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez, ezért számunkra a kelet-nyugati kereskedelem zavartalansága kulcskérdés. Ezért a terrorizmusellenes kiállás fokozása mellett állunk ki itt a NATO-ban" - összegzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!