Szijjártó Péter: Szerbia kulcsország a régióban

Belföld, 2024.04.13

Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel.

A magyar külügyminiszter ismertetése szerint mindketten a Nyugat-Balkán békéjében és stabilitásában érdekeltek, ebben a tekintetben Magyarország Szerbiát tekinti kulcsországnak a régióban. "Ezért is teszünk meg mindent Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében".

Magyarország érdekelt a Belgrád-Pristina párbeszéd sikerében, ugyanakkor úgy látja, Koszovó folyamatos szándéka a nemzetközi szervezetekbe való felvételre nem segíti ezt a folyamatot - írta Szijjártó Péter. Jelezte: ismét megerősítette kollégájának, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó tagfelvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe mindaddig, amíg a Belgrád-Pristina viszonyrendszer nyugvópontra nem jut.

Magyarország ezért nemmel fog szavazni az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában Koszovó ET-tagságát illetően és az ENSZ-ben sem fogunk támogatni semmilyen olyan javaslatot, ami a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségek további kiélezését vonná maga után - szögezte le a magyar külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!