Szili Katalin: a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnak nem lett volna szabad bekövetkeznie

Belföld, 2024.03.07

A kettős állampolgárságról szóló, 2004. december 5-ei népszavazásnak nem lett volna szabad bekövetkeznie - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó csütörtökön Szegeden.

A politikus a Közéleti Kávéház beszélgetésén azt mondta, "a nemzet gerincét megtörő történés volt", hogy az akkori kormánypártok a "nem" mellett kampányoltak.

A főtanácsadó felidézte korabeli álláspontját, amely szerint ha már az akkori kormánypártok a rendszerváltást követően elmulasztottak foglalkozni a témával, a választók lelkiismeretére kellett volna bízni a döntést. Úgy fogalmazott, a szocialista párt - amely ma már "gyakorlatilag a megszűnés szélén van" - azóta is issza akkori döntésének levét.

A határon túli magyarok úgy érezték, a "nem" mellett kampányoló balliberális oldal kiszolgáltatta őket a többségi társadalomnak, gyakoriak lettek az olyan megjegyzések: "ti még a sajátjaitoknak sem kelletek" - mondta Szili Katalin.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint legalább odáig kellene eljutni 104 évvel a trianoni döntés után, hogy tisztázzuk, mit értünk az alapfogalmakon.

Azt mondta, a szomszédos országok politikusaiban gyakran zsigeri félelem él a magyarsággal szemben, így az autonómia igényét az elszakadással azonosítják. Noha az európai uniós szubszidiaritás elvének tökéletesen megfelel, hogy az adott közösség maga dönthessen saját ügyeiről - hangsúlyozta a politikus.

Kitért arra is, hogy Ukrajna 2017. szeptember 1-jétől az EU társult országa, öt nappal később mégis elfogadták az új oktatási törvényt, amely megfosztotta a nemzeti kisebbségeket az anyanyelvi oktatási lehetőségétől, majd jelentős jogszűkítéssel jártak a nyelvtörvény vagy a kisebbségi törvény intézkedései is. Hozzátette: tavaly decemberben a magyar kormány határozott fellépésének köszönhetően sikerült ugyan némi engedményt elérni.

Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpoltikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott a szomszédos országokkal létrehozott kormányközi kisebbségi vegyes bizottságok munkájáról elmondta, Ukrajnával 2011-ben volt a legutóbb plenáris ülés, de az sem végződött jegyzőkönyv aláírásával, és Romániával is nehezen haladnak a tárgyalások.

Szlovéniával, Horvátországgal ugyanakkor folyamatos az egyeztetés, ennek meg is vannak az eredményei - hangsúlyozta, példaként említve az eszéki magyar oktatási központ kollégiumának megépítését. Szerbiában, a Vajdaságban a nemzeti tanácsok révén széles körű kulturális autonómia valósul meg, és példaértékű a magyar-szerb történelmi megbékélés folyamata is - tette hozzá.

Szlovákiával várhatóan április 8-án írják alá a tárgyalások jegyzőkönyvét, eredménytelen maradt azonban az a magyar igyekezet, hogy a kollektív bűnösséget kimondó Benes-dekrétumok előírásait ne alkalmazzák - mondta Kalmár Ferenc, jelezve ugyanakkor, bízik abban, hogy a Fico-kormánnyal sikerül haladást elérni.

A politikus kifejtette, a szomszédos országokban a nemzetpolitikai kérdésekben - Magyarországgal ellentétben - létezik a nemzeti minimum.

Kalmár Ferenc kiemelte, az európai és a világpolitika asztalán kell tartani a kisebbségvédelem ügyét. Közölte, a nemzeti kisebbségvédelem nem belügy, hanem európai ügy.

Kitért arra, kiemelt fontosságú a közösség identitásának védelme, az egyéni és kollektív jogokat egyaránt tiszteletben kell tartani. Szükség lenne annak elfogadtatására, hogy a nemzeti hovatartozás nem feltétlenül kell, hogy kövesse az állampolgárságot, ahogy annak elismerésére is, hogy a nemzeti kisebbségek az adott ország államalkotó közösségei - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!