Színes, tartalmas műsorral várja a Szegedi Nemzeti Színház a közönséget az új évadban

Belföld, 2022.09.06

Az elmúlt időszakhoz hasonlóan a 2022/23-as évadban is színes, tartalmas műsorra készülhet a Szegedi Nemzeti Színház közönsége, az energiaválság miatt azonban több tervezett premier elmarad - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

Szegedi Nemzeti Színház Az ember közösségi lény, önmagát csoportjához viszonyítva határozza meg - a Szegedi Nemzeti Színház társulata a nézőkkel alkot közösséget, és erre az összetartozás-érzésre a jövőben hatalmas szükség lesz. Az új évadban ugyanis eddig nem látott nehézségekkel kell megküzdenie az intézménynek - idézte Barnák László főigazgatónak a keddi évadnyitó társulati ülésen elhangzott szavait a közlemény.

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester hangsúlyozta, a magas nézőszámok, teltházas előadások az előző évadban és a nyári estéken a Szegedi Szabadtéri Játékokon alátámasztják, hogy a közönség részéről is megvan az igény az összetartozásra, most pedig minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír majd, az energetikai problémákat, a gazdasági válság okozta nehézségeket ugyanis a színház, a művészet képes árnyékolni. Ezt az igényt, illetve bizalmat tükrözi, hogy a bérletértékesítés kezdete óta 4321 felnőtt- és ifjúsági bérlet talált gazdára - mutatott rá.

A színházi dolgozók a nyár folyamán sem dőlhettek hátra: szinte mindannyian a Szegedi Szabadtéri Játékok munkáját segítették. Az első, teljes egészében a Szegedi Nemzeti Színház által szervezett és lebonyolított évad - amelynek előadásait csaknem 65 ezren látták - minden várakozást felülmúlt - hangsúlyozták a közleményben.

A társulat több fesztiválon is vendégszerepelt: az Élet-ritmusra című produkciót a Thealteren, a 39 lépcsőfokot pedig a VIDOR Fesztiválon játszották, míg Varsányi Anna Esküvő után című bemutatóját a Városházi Esték keretében láthatták a szegediek a színház művészeinek közreműködésével.

Az új évadban a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér - Kállai Ákos vezetésével -színjátszócsoport és önismereti alkotóműhely létrehozását tervezi általános iskolások és felnőttek számára, közösségi előadást létrehozva. A továbbjátszások mellett új, a figyelmet a család fontosságára felhívó produkcióra is számíthatnak az érdeklődők, valamint folytatódnak a korábbi években megszokott és kedvelt közösségépítő foglalkozások, előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó programok.

A közlemény szerint az energiaválság a színház mindennapjait, művészeti tevékenységét is nagy mértékben befolyásolja, ezért feltételezhető, hogy a jövőben változtatásokra kényszerül az intézmény. Az már biztos, hogy az elszálló energiaárakkal járó költségnövekedés nem teszi lehetővé az összes eredetileg tervezett bemutató színpadra állítását. Így lekerül a műsorról a Don Giovanni, a Pomádé király új ruhája, a Zdenec Adamec, valamint megszűnnek a gyerekbérletek.

Dinyés Dániel zenei vezető hangsúlyozta, Szeged a vidéki operajátszás utolsó végvára, hiszen amíg a többi vidéki nagyvárosban gyakorlatilag összeomlani látszik az operajátszás, Szegeden azért küzdenek minden erejükkel, hogy megmaradjon. "Meg kell becsülnünk minden napot, amikor bejöhetünk dolgozni, azt csinálhatjuk, amit szeretünk, amire születtünk. Örüljünk minden egyes összefogódzkodásnak, mert most nagyobb szükségünk van erre, mint eddig bármikor" - fogalmazott a művész.

A teátrum teljes társulata arra törekszik, hogy a várható nehézségek ellenére, meghálálva a közönség bizalmát olyan előadásokat hozzon létre, melyekből a nézők erőt meríthetnek a mindennapok átvészeléséhez, estéről estére örömmel foglaljanak helyet a nézőtéren, és az új évadban is a Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja - áll a közleményben.
(MTI)

Címkék

Szegedi Nemzeti Színház Új évad
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!